Riba nije samo zamena za meso. Ona sadrži omega-3 masne kiseline, koje snižavaju LDL holesterol. Preporučuje se da jedu ribu tri puta nedeljno, čak i ako je reč o sardinama iz konzerve.

Najbolje su sveža skuša, tuna i losos. Sve su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Ako ne volite ribu, svakodnevno uzimajte dodatke ribljeg ulja koji sadrže EPA i DHA (dve vrste omega-3 masnih kiselina), odnosno omega-3 kapsule.

Pročitajte i 7 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina

Crveni luk je bogat sumpornim sastojcima koji povećavaju koncentraciju HDL-a, te kvercetinom-antioksidansom koji se bori protiv LDL holesterola. Crvena boja luka rezultat je prisustva flavonoida, koji su takođe antioksidansi.

Semenke lana su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i topivih vlakana. Sameljite ih i dodajte u jogurt ili žitarice za doručak. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija dve kašike mlevenih lanenih semenki na dan snižava LDL holesterol za 18%. Kod povišenog holesterola preporučuju se jesti semenke lana, ali sameljite ih pre jela jer cele samo prođu kroz digestivni sistem.

Pročitajte i Ovaj domaći napitak smanjuje holesterol, čisti arterije, reguliše pritisak...

Ovas - Ovsena kaša je bogat izvor topivih vlakana koja u crevu stvaraju nešto nalik na gel, čime se smanjuje apsorpcija masti. Šolja ovsene kaše na dan ima značajan efekat na snižavanje holesterola.

Pokazalo se da dve porcije ovasa mogu sniziti LDL holesterol za 5,3% za samo 6 nedelja. Ovas sadrži beta-glukan koja dokazano pomaže u smanjivanju nivoa lošeg holesterola. Ostali dobri izvori topivih vlakana su suve šljive, ječam, pasulj, patlidžan i špargle.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -  Stvar ukusa

Izvor: kiwi.hr