1. Da biste sprečili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuvanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hleba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscedite malo limunovog soka.

2. Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.

3. Želatin za kolače, pre spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Pre stavljanja na vatru treba dobro iscediti i paziti da prilikom kuvanja ne provri.

PROČITAJTE JOŠ: Kako meriti bez vage: Šolja i kašika kao merica

4. Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.

5. Narandže koje se teško gule potopite na kratko u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.

6. Svež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.

7. Preliv za salatu u koju ste stavili previše sirćeta razblažićete ako ubacite komad sredine hleba ili jednostavno dodate vodu.

PROČITAJTE JOŠ: 5 kuhinjskih predmeta s rokom trajanja kraćim nego što mislite

8. Tvrdi sirevi se neće sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili razblaženo sirće. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i stavite u frižider. U posudu treba ubaciti par kocki šećera, koje ćete svakodnevno menjati, ili pronađite posudu odgovarajuće veličine vašeg komada sira i dobro ga potopite suncokretovim uljem, koje prekrije celu površinu sira.

9. Najlakše ćete odvojiti belance od žumanca (kod jaja koja nisu potpuno sveža) ako ih razbijete u levak, belance će da iscuriiz levka, a žumance će se zadržati u njemu.

10. Prilikom spremanja majoneae pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vreme da odstoje na sobnoj temperaturi.

11. Svežu živinu ćete najbolje prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti to je znak da je živina sveža.

12. Smrznuto meso ne smete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvek u hladnu vodu, a pri odmrzavanju ribe u vodu još dodajte i dosta soli.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo su najprljaviji predmeti koje koristimo u kuhinji!

13. Sveže meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšaćete ga ako ga prelijete časicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osećati jer pri pečenju ispari.

14. Pri pečenju meso okrećite kutlačama. Ako ga ubadate viljuškom, iz njega će curiti sok i raspašće se.

15. Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora da bude dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.

16. Ukus zagorelog jela možete da popravite ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Posle desetak minuta jelo presipajte u čistu posudu i imaće normalan ukus.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa 

Izvor: Gric gric