1. Doručak ne sadrži dovoljno kalorija
Prvi obrok u danu bi trebao da bude u rasponu između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate da izgubite na težini, kalorijska vrednost doručka trebala bi da bude između 300 do 350 kalorija, a ako pokušavate da održite telesnu težinu, doručak bi trebao da ima od 350 do 400 kalorija. To su vrednosti kojima bi trebalo da se vodimo, odnosno razmisliti prilikom izbora namirnica za doručak koji će omogućiti da ne osećamo glad do ručka ili barem da glad nije toliko jaka i da je možemo ublažiti s voćem.
2. Nutritivna vrednost namirnica koje doručkujemo nije odgovarajuća
Ono što jedemo je još važnije od toga koliko jedemo. Prema nutricionistima Stephanie Clarke, R. D. i Willow Jarosh iz R. D., C & J Nutrition, važno je da svaki doručak sadrži proteine, jer će oni duže držati sitom i tako sprečiti naglu glad. Doručak treba da sadrži i ugljene hidrate kako bi dali energiju i zdrave masti kako bismo se osećala sitim. Doručak bi trebao da sadrži oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljenih hidrata i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Hrana bogata vlaknima je takođe važna jer je za njenu probavu potreban duži period.
PROČITAJTE JOŠ: Ovsena kaša s pireom od banane i jabuke
3. Jedete hranu koja nije najbolji izbor za doručak
Pecivo, pavlaka, sir, tost, palačinke, pahuljice - ovo su prilično popularni izbori za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti, jer ne sadrže sve četiri hranjive stvari koje smo naveli - proteini, ugljeni hidrati, zdrave masti i vlakna. Ako se odlučite za slatku hranu poput pekmeza, mafina, peciva punjenih čokoladom takođe ćete ostati gladni jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni.
Ako ne možete da odustanete od jutarnje slatke poslastice, pronađite načina da ih kombinujete s drugim namirnicama koji će dati potrebnu dozu energije.
4. Simptomi koje imate možda ne uzrokuje glad
Glavobolja, umor i mučnina mogu da budu znakovi gladi, ali zapravo mogu da signaliziraju nešto sasvim drugo. Ako ste neprestalno gladni, to može značiti da nedostaje sna, da vam fali tečnosti, da ste u PMS-u. a moguće je i da ste konzumirali previše šećera ili da ti je nivo šećera u krvi počeo naglo da pada. Na trenutak razmislite o tome kako se osećate i pokušajte da otkrijete jeste li zaista gladni.
5. Potrebna vam je užina
Doručak bi trebao da osigura sitost tri do četiri sata. Ako ustajete rano ujutro i doručkujete odmah nakon buđenja, moguće je da ćete biti gladni pre ručka i to je u redu. Stoga na posao ponesite užinu koja će osigurati proteine, zdrave masti i neće imati kalorijsku vrednost višu od 150 kalorija.
Na taj način bićete sit do ručka, ali nećte pojesti više nego je organizmu do ručka potrebno.
PROČITAJTE JOŠ: 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu
Primeri dobrog doručka
Kako bi osigurali kvalitetan i hranjiv doručak u nastavku donosimo nekoliko ideja:
Jaja s tostom i voćem: napravite kajganu s dva jaja i uz to pojedite krišku pšeničnog tosta premazanog s malo namaza od avokada ili maslaca od badema i pola šolje voća.
Zobena kaša: sama po sebi neće ponuditi dovoljno proteina pa je skuvajte s omiljenim mlekom umesto vode i umešajte u kašu protein u prahu, maslac od oraha ili jogurt. Na kraju, kada kaša bude kuvana, dodajte sveže voće, lanene ili chia semenke i orašaste plodove.
Jogurt: u posudu s jogurtom ili kefirom dodajte sveže voće, seckane orahe i granolu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zdrava krava
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu