Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UGOVOR FONDA I KLINIKE "TESLA": Na magnetnu rezonancu u Berane o trošku države

U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Građani koji čekaju pregled na aparatu za magnetnu rezonancu duže od 30 dana u Kliničkom centru (KC) mogu o trošku države da dobiju tu uslugu i u privatnoj klinici “Tesla medical” u Beranama.

Od prošlog mjeseca stupio je na snagu ugovor privatne klinike i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), potpisan na godinu.

Direktor “Tesle” Dragan Marković kazao je “Vijestima” da su dužni da obezbijede pregled u roku od 30 dana za pacijente koji, sa uputom ljekara, treba da zakažu snimanje.

Dodao je da su sve kapacitete stavili u funkciju i da ugovor važi za osiguranike iz cijele Crne Gore.

Od ugovora će najviše koristi imati osiguranici sa sjevera, koji su ranije morali da dolaze u Podgoricu kako bi se pregledali na magnetu.

U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu.

Javni zdravstveni sistem raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u KC.

Ta ustanova posjeduje aparat jačine 0,5T, dok je optimalna oko 4T.

Nedavno je najavljeno da će KC nabaviti još jedan  magnet , u sklopu tendera za nabavku opreme, vrijednog oko sedam miliona eura.

Ministarstvo zdravlja je prije nekoliko godina planiralo da osnuje centre za magentnu rezonancu pri opštim bolnicama u Beranama i Baru, kako pacijenti na pregled ne bi morali da dolaze u Podgoricu.

Taj plan nikada nije realizovan, iako su u Ministarstvu konstatovali da se korišćenjem magneta smanjuju troškovi liječenja malignih oboljenja kroz otrkivanje ranih bolesti i podstiče razvoj preventivne medicine.

FZO je u martu 2015. godine prvi put potpisao, a nedavno i obnovio, ugovor sa privatnom radiološkom ambulantom “Hipokrat” u Podgorici, gdje se upućuju pacijenti koji na pregled magnetom u KC čekaju duže od mjesec

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti