Ono što je interesantno jeste da je važna uloga ovog vitamina otrkivena 1997. godine. Iako ste sigurno čule za K1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput spanaća i kelja i ima ulogu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste, piše Elle.rs.
Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmeravanju kalcijuma samo tamo gde je neophodan. Ovakva uloga je proizvod "zajedničke saradnje" obog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D.
Pogledajte i Zbog čega je vitamin E važan za naše zdravlje
Zašto je K2 važan?
Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom telu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kejt Reume-Blej, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže: "Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka. Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete."
Zdravlje kostiju: Opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina.
Pogledajte i Ove namirnice su najbolji izvori vitamina B
Zdravlje zuba: Karijes, osetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili sprečiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.
Kardiovaskularni sistem: Stvaranje ugrušaka u krvi, jeste posledica nedostatka upravo vitamnima K2. Upravo naslage kalcijuma stvaraju ugruške, zato je neophodno da unosimo dovoljno K2 kako preusmeravao kalcijum van arterija i vena.
Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.
Zdravlje vena: Proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a klacijum koji se nalazi na mestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.
Pogledajte i 5 namirnica najbogatijih vitaminom D
Izvori vitamina K2?
Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je reč u važnosti vitamina.
- fermentisana soja
- guščija džigerica
- mlečni proizvodi koji vode poreklo od životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima
- sir, posebno Gauda i Bri, jer imaju najveću koncentraciju vitamina K2
- žumanca
Pogledajte i Zbog čega je vitamin C važan za vaše zdravlje
Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?
Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje retko konzumiramo, i umesto kojih unosimo prerađene namirnice.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu