Istraživanje pokazuje da antioksidansi smanjuju rizik od mrene i makularne degeneracije, a specifični antioksidansi mogu imati i dodatne pogodnosti.
Tako, na primer, vitamin A štiti od slepila, a namirnice bogage njime su riblje ulje, džigerica, jaja, mleko i mlečni proizvodi, šargarepa, spanać, paradajz, pomorandža i kajsija.
Vitamin C može igrati važnu ulogu u sprečavanju ili ublažavanju glaukoma. Ovog vitamina ima u šipku, bobičastom voću, kiviju, limunu i tamnom lisnatom povrću poput raštana i blitve, kao i u peršunu, brokoliju i kupusu...
Esencijalne masne kiseline (orašasti plodovi, maslinovo ulje, riba, mleko, spanać, alge) pomažu oku na različite načine, od ublažavanja simptoma sindroma suvog oka do čuvanja od oštećenja makule.
Zato, za zdravlje vida treba jesti dosta zelenog i lisnatog povrća, dvaput nedeljno obrok s ribom, orašaste plodove, kao i voće i povrća žute ili narandžaste boje.
Konzumiranje previše „loših” ugljenih hidrata, poput belog brašna i industrijskog šećera, može povećati rizik za razvoj makularne degeneracije vezane uz uzrast osobe, i to zbog visokog glikemijskog indeksa.
Hrana za dobar vid
Vid je naše najvažnije čulo jer njime primamo 90% svih informacija iz okoline. Evo namirnica koje će vam pomoći da očuvate dobar vid.
Još iz kategorije
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke