Ukoliko želite da u svoju kulinarsku praksu unesete novine, i pritom ste pobornik zdrave ishrane, evo nekoliko saveta za izbor savršenih ulja za pečenje, prženje, pripremu rižota i salata.

Za pečenje - Ulje od uljane repice

Ulje od uljane repice ima 6 procenata zasićenih masti, dok maslinovo ima 14,3. Pored toga, ovo ulje ima i 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 posto više vitamina E. S obzirom da ima visoku tačku dimljenja, pogodno je za pečenje.

Za rižoto - ulje pirinčanih mekinja

Ovo ulje ne sadrži trans masti, a sadrži polinezasićene masnoće, vitamine i antioksidanse i pomaže u smanjivanju lošeg holesterola. Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, ulje od pirinčanih mekinje dobro je za prženje, dinstanje i peciva, ali i pripremu rižota. Ako hranu pržite u dubokom ulju, odlučite se za ovo ulje.

Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem

Za prženje - kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži 50 procenata lauričke kiseline, zasićene zdrave masti. S obzirom da je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, nije pogodno za salate, ali je odlično za prženje.

Za salate - Orahovo ulje

Ovo ulje sadrži zavidne količine masnih kiselina i utiče povoljno za zdravlje srca. Ima karaklterisitčan miris i nisku tačku dimljenja, pa je pogodnije za salate nego za termičku obradu.

Pogledajte i Gde bacati iskorišćeno jestivo ulje?

Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa