Peršun nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i veoma lekovita biljka. Čaj od peršuna može se praviti od svežih ili sušenih listova ili korena, a možete mu po želji dodati i med ili limun.
Njegovo blagotvorno dejstvo se koristi već vekovima, pa je još u antičkoj Grčkoj i Rimu čaj od peršuna služio kao diuretik, lek za bolje varenje i protiv menstrualnih grčeva.
Pogledajte i Bosiljak - kralj lekovitog začinskog bilja
Ovo su najznačajnije blagodeti čaja od peršuna:
- Odličan za čišćenje organizma od toksina, bogat je vitaminama A, C i E i antioksidansima.
- Može delovati kao diuretik i sprečiti nagomilavanje tečnosti u organizmu.
- Pomaže u slučajevima upale bešike.
- Podstiče mršavljenje i pomaže u eliminisanju celulita.
- Reguliše nivo holesterola i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.
- Bogat je gvožđem i preporučuje se kod anemije.
- Efikasan u prevenciji i lečenju lošeg zadaha.
- Pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija.
Pogledajte i Magičan celer: Čistač organizma i jak afrodizijak
Kako se pravi čaj od peršuna?
Prokuvajte 4 dl vode i dodajte 3 kafene kašičice svežeg ili suvog lišća peršuna ili sitno iseckanog korena. Sklonite sa ringle, poklopite posudu i ostavite tako 15 minuta, pa zatim procedite čaj. Napitak možete piti po želji dok je topao ili kad se ohladi, ali ga nemojte podgrevati.
SAVET: Trudnicama se ne preporučuje konzumrianje čaja od peršuna.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom