Peršun nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i veoma lekovita biljka. Čaj od peršuna može se praviti od svežih ili sušenih listova ili korena, a možete mu po želji dodati i med ili limun.

Njegovo blagotvorno dejstvo se koristi već vekovima, pa je još u antičkoj Grčkoj i Rimu čaj od peršuna služio kao diuretik, lek za bolje varenje i protiv menstrualnih grčeva.

Pogledajte i Bosiljak - kralj lekovitog začinskog bilja

Ovo su najznačajnije blagodeti čaja od peršuna:

- Odličan za čišćenje organizma od toksina, bogat je vitaminama A, C i E i antioksidansima.

- Može delovati kao diuretik i sprečiti nagomilavanje tečnosti u organizmu.

- Pomaže u slučajevima upale bešike.

- Podstiče mršavljenje i pomaže u eliminisanju celulita.

- Reguliše nivo holesterola i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.

- Bogat je gvožđem i preporučuje se kod anemije.

- Efikasan u prevenciji i lečenju lošeg zadaha.

- Pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija.

Pogledajte i Magičan celer: Čistač organizma i jak afrodizijak

Kako se pravi čaj od peršuna?

Prokuvajte 4 dl vode i dodajte 3 kafene kašičice svežeg ili suvog lišća peršuna ili sitno iseckanog korena. Sklonite sa ringle, poklopite posudu i ostavite tako 15 minuta, pa zatim procedite čaj. Napitak možete piti po želji dok je topao ili kad se ohladi, ali ga nemojte podgrevati.

SAVET: Trudnicama se ne preporučuje konzumrianje čaja od peršuna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa