Aleksandra Bordžia, profesorka kuvanja na Institutu Gourmet, bavi se kuvanjem više od 14 godina. Kada se nađe u kuhinji, njen moto je “organizacija je ključ uspeha”. Ona sa nama deli tajne profesionalaca koje će nam pomoći da se brže, bolje i efikasnije snalazimo u našoj kuhinji…
1. Počnite da pripremate celo pile
Umesto da spremate samo krilca ili prsa, kupite celo pile. Ne samo da je bolje za životnu sredinu (mislimo na pakovanje), već je i jeftinije! Različite delove pileta možete da iskoristite u različitim obrocima tokom puna tri dana.
“Možete jesti pečeno pile prvi dan, drugi dan možete pripremiti salatu sa iseckanom piletinom, a treći dan možete spremiti piletinu u sosu od paradajza i kozjeg sira”, kaže Aleksandra.
2. Kupovina već iseckanog povrća nije varanje!
Ukoliko znate da će vam seckanje povrća oduzeti mnogo vremena, dopustite sebi kupovinu već iseckanog povrća.
“Brzo pripremite sveže ili zamrznuto povrće sa pastom, u tortilji ili ga ispržite”, savetuje nas Klo Koskareli.
3. Istrenirajte svoj mozak da može da obavlja više zadataka istovremeno!
Čak i kada spremaju večeru od namirnica koje su im ostale u frižideru, profesionalni kuvari, razmišljaju unapred. Moći ćete da sačuvate dosta vremena pripremajući težak recept (razmislite: dok se čekate da se nešto ugreje u rerni, možete iskoristiti vreme pripremajući nešto drugo).
“Izračunajte za koji postupak će vam trebati najviše vremena da skuvate i sa tim prvo počnite”, savetuje nas kuvarica Emili Kesler.
4. Napravite obrok u jednom tiganju
“Koristite isti tiganj da propržite luk i ispržite pomfrit, kako bi kasnije utrošili manje vremena na pranje sudova”, govori Klo.
Želite da napravite šniclu sa prilogom od proprženog povrća? “Ispecite šniclu, stavite je u tanjir sa strane, pa u istom tiganju pripremite i povrće”, savetuje nas Emili, ona dodaje: “ Za skladniji ukus, uvek spremajte luk i dodajte sos ili meso u isti tiganj.”
5. Pročitajte recept do kraja
Da li ste i vi nekada počeli da pripremate obrok , čitajući recept korak po korak? Savetujemo da pre nego što počnete, recept pričitate do kraja. Na taj način unapred ćete znati šta vam je sve potrebno i smanjićete vreme pripreme obroka.
“Kada su vaša kuhinja i namirnice neorganizovani i neuredni i vaš mozak postaje takav”, kaže Emili. Trčkaranje napred-nazad, dok se priprema obrok, ne samo da je gubljenje vremena, već može dovesti i do incidenata u kuhinji, kao što su zagoreli obrok ili dodavanje sastojaka pogrešnim redom.
6. Popravite svoje veštine korišćenja noževa
Početnici uvek prvo počinju da vežbaju sečenje i korišćenje noževa, jer to drastično popravi kuvarske sposobnoasti. Emili vam predlaže da na pronađete tutorijale ili se upišemo na kurs kuvanja i tako postanemo profesionalci u korišćenju noževa.
7. Iskoristite zamrzivač najbolje što možete
Zamrzivač je najbolji prijatelj svakog kuvara, jer u njega može da odloži sve, od supe i sosova, preko svežeg povrća.
"Napravite veću količinu sosa, stavite u zamrzivač i koristite ga više puta u različitim obrocima”, govori Aleks, ona dodaje: “Čak i kada je reč o zahtevnijim receptima, možete ih podeliti na dva zadatka, zamrzavajući jedan i završavajući obrok drugi dan.”
Svaki zamrzivač mora u sebi imati zamrznuto voće za poslastice i povrće za brzu večeru u toku nedelje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama