Jaja japanske prepelice razlikuju se od kokošijih po tome što su manja i na svojoj ljusci imaju pege i mrlje. Kada kupite paket ovih jaja, uočićete da su ona međusobno veoma različita, kako po boji, tako i po količini pega koje imaju na sebi. Kada je reč o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima moć da zameni pet kokošijih. U savremenom dobu, lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali su brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke. Rezultati su pokazali da su prepeličja jaja izvanredan prirodni medikament za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica izveli su upravo oni koji su s njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana, jaja prepelice bila su potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.
Zbog čega su zdrava
Kroz vekove, pogotovo u istočnjačkoj literaturi, proteže se priča o lekovitosti jaja japanske prepelice. Nekada su se ona mogla videti isključivo na trpezama japanskih careva, a danas gotovo da nema porodice u Zemlji izlazećeg sunca na čijem dnevnom jelovniku nisu prisutna ova jaja. Da bi prepelica izlegla jaje koje je korisno za čovekovu ishranu, potrebno je primeniti posebnu tehnologiju uzgajanja ovih ptica. U hranu koju one konzumiraju ubacuje se sojina sačma, suncokret, detelina lucerka i različite trave. Prepelicama se tokom zime daje kupus, pšenica i šargarepa. Zbog svega toga, ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama. Blagotvorno deluju u lečenju visokog krvnog pritiska, čira, arteroskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod psihičkih poremećaja. Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju...
Način upotrebe
Osobe koje nikada nisu uzimale prepeličja jaja, prvog dana trebalo bi da uzimaju jedno jaje, drugi dan dva i sve tako do količine od pet komada. Nakon toga, svaki dan konzumira se pet jaja. Preporuka je da se uzimaju u sirovom stanju i to pola sata pre jela. Mogu se uzimati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, po želji. Deca mogu da jedu kuvana ili pečena prepeličja jaja ukoliko ne mogu da ih konzumiraju u sirovom stanju. Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice predstavljaju savršen izvor energije, a što je najvažnije, ona ne podležu antidoping kontroli. Čuvaju se u zatvorenim kartonskim kutijama, u frižideru, na temperaturi od jedan do četiri stepena Celzijusa. Tako skladištena imaju rok trajanja od 60 dana u sirovom stanju, a po isteku mogu da se upotrebljavaju kuvana, pečena ili pržena. Nauka je utvrdila i dokazala da su lekovita samo oplođena jaja, što znači da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva petlića, takvo jaje nije oplođeno, tačnije nije lekovito.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: story.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu