Ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama.
Smiruje
Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.
pogledajte i Rolat s keksom i kestenom
Pun vitamina C
U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten.
Savršen za trudnice
Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću.
Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.
Pogledajte i Kesten pire
Čuva srce
Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola.
Izbacuje vodu iz organizma
Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zena.blic.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom