Vitamini su osnovne hranljive materije koje ljudsko tijelo ne može da sintetizuje pa se moraju unositi hranom. Vitamini su neophodni za rast, razvoj i normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Oni nastaju u biljkama uz pomoć sunca. Za razliku od ostalih nutrijenata, vitamin su ljudskom organizmu potrebni u vrlo malim količinama, ali nedostatak samo jednog od njih može da prouzrokuje zdravstvene probleme. Zbog nedostatka vitamina u hrani javljaju se tzv. bolesti deficitarnosti (skorbut, beri-beri, pelagra, kseroftalmija itd.).
Ime je smislio poljski biohemičar Kazimierc Funk 1912. godine, kao kovanicu latinske reči vita što znači život i amin jer se mislilo da vitamini pripadaju aminima.
Vitamini se dele u dve osnovne grupe:
• Vitamini topivi u vodi – za apsorpciju ih je potrebna voda (C, B-kompleks, folna kiselina, nikotinska kiselina i dr.). Imai h u povrću, voću, mesu i žitaricama.
• Vitamini topivi u mastima - za apsorpciju su im potrebne masti kao (A, D, E i K), što znači da ih ima pretežno u uljima i mastima.
A - Štiti zidove ćelija, jača kožu i sluznicu, sprečava infekcije, poboljšava vid, i jača imunitet. Izvori: džigerica, ulje bakalara, mleko… U dozama većim od potrebne je toksičan.
B1 (tiamin) - Za dobre nerve i energiju. Izvor: kvasac, integralni hleb, zrna pšenice, krompir, nemasna svinjetina, mleko… Nedostatak izaziva slabost mišića, nervne simptome, depresiju i bolest beri-beri.
B2 - Za snagu i rast. Izvor: svinjska džigerica jetre, pivski kvasac, kelj, spanać, mleko...
B6 (pirodoksin) - Za trudnice i decu. Izvor: integralni hleb, teleca džigerica, skuša, sušena sojina klica, mahunarke, paprike... Važan u sintezi serotonina i dopamina, a nedostatak prouzrokuju promene raspoloženja i poremećaje sna.
B7 - Za kosu i kožu. Izvor: integralni hleb, jaja, šampinjoni, kvasac, mleko...
B12 (kobalamin) - Za zdravu krv. Izvor: svinjska džigerica, teleci bubrezi, skuša, morski losos… Deficit izaziva anemiju.
C (askorbinska kiselina) - Za formiranje, rast i oporavak kostiju, tkiva i organa, za zdravlje zuba i desni, za stvaranju crvenih krvnih zrnaca, za opekotine i zacelivanje rana, antioksidans. Izvor: crna ribizla, paprike, brokoli, kivi, kelj, jagoda, grejpfrut, pomorandža, limun, kupus...
D - Za apsorbciju kalcijuma i fosfora u crevima, za kvalitetan rast, formiranje i oporavak kostiju i mišića. Izvor: riblje ulje, losos, grgeč, riba, jaja, maslac…
E - Štiti organizam od slobodnih radikala (antioksidans). Izvor: avokado, paprika, kelj, maslac, jaja... Nedostatak vitamina može uzrokovati slabost u mišićima i refleksima.
K - Za normalan proces koagulacije (zgrušavanje krvi), za zdrave kosti i zube, za zarastanje rana. Izvor: prokelj, keleraba, karfiol, pilece grudi, govedina, šampinjoni…
F - Za kožu i kosu. Izvor: biljna ulja, lan, suncokret, soja, kikiriki, orasi, bademi…
Biotin - Za kosu i mišiće. Izvor: jezgrasti plodovi, voce, pivski kvasac, integralni pirinač…
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke