1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Rastopiti maslac. Čokoladu rastopiti na pari.


Sastojci:

Za tamni biskvit:

60 g maslaca
100 g seckane čokolade
6 jaja
180 g šećera
kašičica rendane limunove kore
120 g brašna
80 g gustina
20 g kakaa

Za fil i ukrašavanje:

720 ml kompota od višanja bez koštica
600 ml slatke pavlake
3 kesice učvršćivača za šlag
2 kesice vanilin šećera
4 kašike višnjevače
kašika gustina
80 g šećera
1/2 kašičice cimeta
koktel-višnje
50 g krupno izrendane čokolade

2. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumancima dodati 6 kašika tople vode i šećer, pa mutiti da nastane bela pena. Umešati limunovu koru i rastopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca, pa ih dodati masi sa žumancima. Brašno pomešati sa gustinom i kakaom, pa dodati ulupanim jajima. Umešati rastopljeni maslac.

3. Masu sipati u podmazani okrugli kalup (prečnika 26 cm), pa peći 35 minuta. Izvaditi biskvit, staviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, izvaditi ga iz kalupa i dva puta vodoravno preseći.

4. Ocediti višnje, sakupiti sok. Ulupati slatku pavlaku sa učvršćivačem za šlag i vanilin šećerom. Donji i srednji biskvit preliti sa po 2 kašike soka od višanja i višnjevače.

5. Gustin razmutiti u malo soka od višanja. Skuvati višnje sa preostalim sokom, šećerom i cimetom, pa umešati gustin i ostaviti sve da jednom prokuva. Skinuti sa šporeta. Višnje rasporediti po donjem biskvitu. Staviti srednji biskvit. Premazati 1/3 slatke pavlake. Staviti 3. biskvit. Tortu premazati preostalom pavlakom, ostaviti malo za ukrašavanje tako što ćete masu sipati u špric za tortu i istisnuti. Poređati koktel-višnje i posuti izrendanom čokoladom.