Leti volimo da jedemo kolače koji nas osvežavaju, ali i koji se lako prave. Zbog visokih temeratura ne volimo da stojimo pored šporeta dugo, pa su najbolje rešenje poslastice koje se ne peku. Podloge od keksa su odlične, a kremasti i brzi filovi pun pogodak. Još kada se sve prelije savršenom čokoladnom glazurom, dobijate poslasticu za koju će se tražiti parče više.
Sastojci:
- 5 banana
- 200 g keksa
Za fil:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 200 g šećera
- 1 l mleka
- 150 g putera
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g čokolade
Za glazuru:
- 80 g čokolade
- 15 ml ulja
- 15 ml mleka
Priprema:
Keks umočite u mleko i poređajte na dno tepsije. Puding, mleko i šećer promešajte dok ne razbijete grudvice. Kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temepraturi, pa u frižideru. U međuvremenu, umutite slatku pavlaku, a zatim je dodajte u vanila krem koji ste prethodno umutili. Sve lepo sjedinite. Dodajte sitno iseckanu čokoladu. Fil podelite na 3 jednaka dela. Prvi deo fila sipajte preko keksa i poravnajte, a zatim poređajte cele banane. Sipajte drugi deo fila i poravnajte. Poređajte još jedan sloj keksa umočenog u mleko i sipajte preostali fil. Stavite u frižider na sat vremena. Čokoladu otopite sa mlekom i uljem, a zatim glazuru sipajte preko kolača i vratite 20 minuta u frižider da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom