Leti volimo da jedemo kolače koji nas osvežavaju, ali i koji se lako prave. Zbog visokih temeratura ne volimo da stojimo pored šporeta dugo, pa su najbolje rešenje poslastice koje se ne peku. Podloge od keksa su odlične, a kremasti i brzi filovi pun pogodak. Još kada se sve prelije savršenom čokoladnom glazurom, dobijate poslasticu za koju će se tražiti parče više. 

Sastojci:

  • 5 banana 
  • 200 g keksa 

Za fil:

  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 200 g šećera 
  • 1 l mleka 
  • 150 g putera 
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 50 g čokolade 

Za glazuru:

  • 80 g čokolade 
  • 15 ml ulja 
  • 15 ml mleka 

Priprema:

Keks umočite u mleko i poređajte na dno tepsije. Puding, mleko i šećer promešajte dok ne razbijete grudvice. Kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temepraturi, pa u frižideru. U međuvremenu, umutite slatku pavlaku, a zatim je dodajte u vanila krem koji ste prethodno umutili. Sve lepo sjedinite. Dodajte sitno iseckanu čokoladu. Fil podelite na 3 jednaka dela. Prvi deo fila sipajte preko keksa i poravnajte, a zatim poređajte cele banane. Sipajte drugi deo fila i poravnajte. Poređajte još jedan sloj keksa umočenog u mleko i sipajte preostali fil. Stavite u frižider na sat vremena. Čokoladu otopite sa mlekom i uljem, a zatim glazuru sipajte preko kolača i vratite 20 minuta u frižider da se stegne. 

Izvor: Stvar ukusa