Recept za čizkejk je prvi put zabeležen u antičkoj Grčkoj, a pravili su ga od sira i brašna. Služite uglavnom na venčanjima, a danas postoji toliko recepata za ovaj ukusan kolač. U originalnom receptu čizkejk se peče, ali postoje i one verzije gde se umesto testa koristi keks. Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 250 g brašna
  • 210 g putera, sobne temperature 
  • 80 g šećera u prahu 
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • Za fil: 
  • 500 g rikota ili krem sira 
  • 120 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike pudinga od vanile (gotov, kupovni) 
  • 1 limun
  • 4 žumanceta 
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 4 belanceta 
  • 1/2 kašičice soli
  • Još: 
  • 5 kajsija
  • šećer u prahu

Priprema: 
U posudi pomešajte brašno, puter sobne temeprature, šećer u prahu, so i jaje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Pomešajte rikota ili krem sir sa 45 g šećera, vanilom, pudingom, rendanom korom limuna i žumancima. Dobro umutite i sklonite sa strane. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa 45 g šećera, a u trećoj posudi u čvrst šne umutite belanca u koja ste dodali so i preostali šećer (30 g). Žumanca dodajte u smesu sa sirom, pa umutite, a onda dodajte i šne i lagano umešajte. Izvadite testo iz frižider i ostavite da odstoji 10 minuta. Razvucite testo u krug prečnika 40 cm. Prebacite testo u kalup prečnika 25 cm i pritisnite na dno i po ivicama. Preko sipajte fil i poravnajte. Preko poređajte polutke kajsija kojima ste izvadili košticu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50-60 minuta. Na pola pečenja okrenite kalup. Isključite rernu i sotavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu. Zatim stavite u frižider da se ohladi 3 sata i služite. 

BONUS VIDEO: 

Japanski čizkejk od čokolade  Instagram/foodiies_lifee

Izvor: Stvar ukusa