Još jedan odličan recept za tortu za sve one koji nemaju puno vremena ili ne raspolažu velikim kulinarskim umećem. Fil se sprema od grčkog jogurta, kondenzovanog mleka i soka od limuna i vrlo je osvežavajuć Savršeno ide uz mekanu koru u koju se tokom pripreme dodaje med. Bez pečenja do slasne i mekane poslastice.
Sastojci:
- Za koru:
- 180 g putera
- 100 g šećera
- 150 g meda
- 1 prstohvat soli
- 4 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 300 g brašna
- Za fil:
- korica limete
- 900 g grčkog jogurta
- sok od 2 limuna
- 300 g kondenzovanog mleka
- 30 g bele čokolade
Recept za osvežavajuću tortu bez pečenja:
Počnite sa pripremom torte tako što ćete u šerpu ubaciti puter, med, šećer, so, pa zagrejati na laganoj vatri dok se šećer i puter ne istope. Promešajte i dodajte prašak za pecivo. Mutite čitavo vreme i kuvajte dok smesa za koru ne poprimi boju karamele. Sklonite sa šporeta i dodajte umućena jaja. Dobro umutite, pa dodajte prosejano brašno. Mešajte dok ne dobijete gušću strukturu. Izlijte smesu za koru na veći pravougaoni pleh obložen pek papirom, pa pecite na 180°C oko 18 minuta. Kada se malo ohladi, skinite pek papir, utisnite ivice okruglog pleha i izvadite taj deo kore, a ostatak kore iseckajte na kvadratiće. U grčki jogurt narendajte koricu limete. Iscedite 2 limuna i uspite u grčki jogurt. Dodajte i kondenzovano mleko, pa dobro umutite. Stavite okruglu ivicu oko okruglog dela kore koji ste izvadili, rasporedite trećinu fila, poređajte 10-15 kockica kore, pa ponavljajte postupak do utroška materijala. Poslednji sloj treba da bude fil i preko njega narendajte belu čokoladu. Staviti tortu u frižider na 2 sata da se stegne. Preporučujemo i najjednostavniji recept za belu tortu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem