Sastojci:
- 3 veća limuna (neprskana, dobro oprana)
- 1 limeta
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka (ili zaslađene pavlake za kuvanje)
- 150 ml slatke pavlake
- rendana korica 1 limuna i 1 limete
- 1 kašika sveže ceđenog soka limuna
- 1 kašika soka limete
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4-5 komada keksa (digestiv, ptiber ili integralni)
Priprema:
Tražite lagan, ukusan i vizuelno efektan desert? Ovaj krem od limuna i limete, poslužen u izdubljenim limunovim korama i posut hrskavim keksom, pravi je izbor za sve koji vole osvežavajuće note citrusa. Osim što je prelep na tanjiru, priprema se bez pečenja, brzo i jednostavno.
Limunove operite, prepolovite po dužini i pažljivo ih izdubite kašičicom. Pazite da ne oštetite koru jer će služiti kao "posuda". Izdubljenu pulpu procedite da dobijete čist sok, pa izmerite jednu kašiku za krem. Limete presecite i iscedite kašiku soka, a koricu narendajte. U većoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, slatku pavlaku, rendane korice, vanilin šećer i obe vrste soka. Mutite ručno ili mikserom dok se smesa ne zgusne i postane glatka i svilenkasta.
U svaku izdubljenu polovinu limuna sipajte krem do vrha. Poravnajte površinu spatulom ili kašičicom. Keks izmrvite rukom ili oklagijom, pa pospite po vrhu fila. Po želji, možete dodati i malo narendane kore limuna za dodatni vizuelni efekat.
Desert ostavite u frižideru najmanje 2 sata, kako bi se fil lepo stegao. Poslužite hladno, direktno iz limunove kore.
Bonus video
