Kad nemamo vremena, a želimo desert koji će se pojesti u jednom dahu, ova torta sa keksom je pravo rešenje. Priprema se bez muke, sa sastojcima koje svi imamo pri ruci. Laka je, kremasta i osvežavajuća, a opet dovoljno bogata da zameni svaku svečanu poslasticu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: desert

Porcije/Količina: 8–10 parčića

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme hlađenja: 3–4 sata

Ukupno vreme: oko 4 sata

Težina: laka

Sastojci:

Za podlogu od keksa:

  • 300 g čokoladnih keksića
  • 80 g otopljenog putera
  • 2–4 kašike mleka

Za fil:

  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera
  • 50 g brašna
  • 120–150 g otopljenog putera
  • 400 g pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
Savet:

Što duže torta odstoji u frižideru, biće čvršća i lepše će se seći – najbolje je da prenoći.

Priprema:

Pripremite podlogu

Sameljite čokoladne keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte otopljeni puter i mleko, pa sjedinite dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku. Polovinu smese utisnite u dno kalupa prečnika 18 cm i poravnajte. Stavite u frižider dok pripremate fil.

Umutite fil

Umutite jaja sa prstohvatom soli i šećerom dok masa ne postane penasta i svetla. Dodajte pavlaku, vanilin šećer i otopljeni puter, pa sve sjedinite. Na kraju umešajte brašno i lagano promešajte.

Složite tortu

Preko ohlađene podloge od keksa sipajte pripremljeni fil. Poravnajte površinu. Ostatak smese od keksa stavite preko fila i na ivice kad izvadite tortu iz kalupa. Vratite u frižider na najmanje 3 sata.

Serviranje

Secite na trouglove i služite rashlađeno.

Bonus video

00:17
Lažne ledene kocke  Izvor: Instagram/pratikyemek.tarifleri