Loara torta je poslastica jedinstvenog recepta, a pravi se od mekanih kora sa lešnicima i najkremastijim filom opojnog vanila mirisa, a preko ide slatka glazura od bele čokolade. Najkvalitetniji sastojci i fantastičan ukus čine Loara tortu jednom od najraskošnijih, a možete da je služite u svim prilikama. Obavezno isprobajte ovaj recept, jer nije kompilovana za pripremu, samo vam treba malo vremena, a svi će vam tražiti parče više. 

  • Sastojci:
  • Za kore (za četiri kore): 
  • 16 belanca
  • 800 g šećera
  • 24 kašika mlevenih lešnika
  • 1 limun
  • Za fil: 
  • 16 žumanaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 200 g bele čokolade 
  • 1 margarin
  • 250 g prah šećera
  • Za glazuru: 
  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade 

Priprema:

Kako se prave kore?

Belanaca (4 komada) kratko mutite, pa postepeno dodajte šećer (200 g) i mikserom sjedinite dok ne dobijete čvrst šne. Limun iscedite, pa u šne dodajte nekoliko kapi soka. U istu smesu dodajte mlevene lešnike (6 kašika) i lagano umešajte. Smesu sipajte u tepsiju obloženu pek papirom i poravnajte. Pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi, pa skinite pek papir. Od preostalih sastojaka napravite još 3 kore. 

Ovako se pravi fil:

Žumanca umutite penasto sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom. U šerpu sipajte mleko, pa kada se zagreje dodajte umućena žumanca i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Umutite margarin sobne temeprature sa šećerom u prahu, pa pomešajte obe smese i sjedinite mikserom. 

Slaganje torte:

Koru premažite filom, pa preko stavite drugu koru i opet premažite filom. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a kada stavite poslednju koru, celu tortu premažite filom. Stavite u frižider da se stegne dok napavite glazuru. Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, a zatim prelijte preko vrha torta. Ostavite u frižideru još 10 minuta da se glazura stegne. 

Izvor: Stvar ukusa