Loara torta je poslastica jedinstvenog recepta, a pravi se od mekanih kora sa lešnicima i najkremastijim filom opojnog vanila mirisa, a preko ide slatka glazura od bele čokolade. Najkvalitetniji sastojci i fantastičan ukus čine Loara tortu jednom od najraskošnijih, a možete da je služite u svim prilikama. Obavezno isprobajte ovaj recept, jer nije kompilovana za pripremu, samo vam treba malo vremena, a svi će vam tražiti parče više.
- Sastojci:
- Za kore (za četiri kore):
- 16 belanca
- 800 g šećera
- 24 kašika mlevenih lešnika
- 1 limun
- Za fil:
- 16 žumanaca
- 2 kašike brašna
- 5 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 750 ml mleka
- 200 g bele čokolade
- 1 margarin
- 250 g prah šećera
- Za glazuru:
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Priprema:
Kako se prave kore?
Belanaca (4 komada) kratko mutite, pa postepeno dodajte šećer (200 g) i mikserom sjedinite dok ne dobijete čvrst šne. Limun iscedite, pa u šne dodajte nekoliko kapi soka. U istu smesu dodajte mlevene lešnike (6 kašika) i lagano umešajte. Smesu sipajte u tepsiju obloženu pek papirom i poravnajte. Pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi, pa skinite pek papir. Od preostalih sastojaka napravite još 3 kore.
Ovako se pravi fil:
Žumanca umutite penasto sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom. U šerpu sipajte mleko, pa kada se zagreje dodajte umućena žumanca i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Umutite margarin sobne temeprature sa šećerom u prahu, pa pomešajte obe smese i sjedinite mikserom.
Slaganje torte:
Koru premažite filom, pa preko stavite drugu koru i opet premažite filom. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a kada stavite poslednju koru, celu tortu premažite filom. Stavite u frižider da se stegne dok napavite glazuru. Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, a zatim prelijte preko vrha torta. Ostavite u frižideru još 10 minuta da se glazura stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem