Naše bake su često pravile išlere, i kad god pomislite na detinjstvo, setite se mirisa i ukusa ove divne poslastice. Podsećaju na vanilice, a testo se pravi ili sa dodatkom oraha ili lešnika, a može biti i kakao kao što je ovde slučaj. Biskvit se premazuje starinskim vanila filom, čokoladnim ili samo džemom, a onda spaja drugim biskvitom. Na kraju se ovi sitni kolači uvaljaju u čokoladnu glazuru i ukrašavaju po želji. Uživajte u omiljenoj poslastici iz detinjstva koja se lako pravi.
- Sastojci:
- Za testo:
- 200 g margarina
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400-450 g brašna
- Za fil:
- 300 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 žumanceta
- 3 kašike gustina
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 125 g margarina
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite jaja penasto sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Umesite testo, pa dodajte margarin sobne temeprature i umesite prhko testo. Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih 30 minuta. Nakon toga razvucite testo i okruglom modlom napravite krugove. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Umutite žumanca sa šećerom, pa sipajte mleko, gustin i vanilu. Dobro promešajte, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i dodajte umućeni margarin sobne temeprature, pa sve sjedinite mikserom. Uzmite jedan biskvit, nafilujte, pa preklopite drugim biskvitom. Umočite u čokoladnu glazuru koju ste napravili tako što ste otopili čokoladu sa slatkom pavlakom. Umesto celog kolača možete da umočite samo vrh. Dekorište po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese