Snikers torta toliko bogatog ukusa i izgleda da će očarati svakoga već na prvi zalogaj. Priprema nije komplikovana, ali zahteva malo vremena. Slojevi kakao kore, karamel fila sa kikirikijem, kao i belog fila i čokoladne glazure čine je prosto neodoljivom, a idealna je ako imate neku svečanu priliku. Ako volite čuvenu snikers čokoladicu, onda će vam se garantovano i ova torta dopasti.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jajeta
- 90 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 25 g neslanog putera
- 30 ml mleka
- 75 g brašna
- 15 g kakao praha
- Za fil:
- 120 g šećera
- 55 g neslanog putera
- 85 ml slatke pavlake
- prstohvat soli
- 100 g kikirikija
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g kikirikija
- Još:
- 200 ml slatke pavlake
- 30 g šećera u prahu
- 200 g krem sira
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i kada provri preko stavite posudu u kojoj su jaja, šećer i vanila. Kratko kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta, pa penasto umutite. Dodajte prosejano brašno i kakao i promešajte da se svi sastojci sjedine. Otopite puter i mleko, pa dodajte malo smese sa brašnom i sjedinite. Dobijenu smesu sa mlekom sipajte u smesu sa brašnom. Sipajte u kalup obložen pek papirom i malo protresite da se smesa lepo rasporedi. Pecite u zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi.
U šerpu sipajte šećer i kuvajte dok se ne karamelizuje. Zatim dodajte puter, so i slatku pavlaku. Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprastano mešanje. Sipajte u neku posudu i kada se malo ohladi dodajte kikriki. Promešajte, pa ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temepraturi. Slatku pavlaku otopite sa čokoladom, pa dodajte kikiriki i promešajte. Ostavite da se skroz ohladi. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte krem sir.
Koru presecite na pola, pa jednu polovinu stavite u kalup. Premažite filom od krem sira, pa preko premažite fil sa šećerom i kikirikijem. Stavite drugu koru, pa premažite filom od krem sira. Preko sipajte glazuru. Stavite u frižider na 1-2 sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem