Španski vetarje apsolutno najbolja torta sa naših prostora, a sastoji se od krckave beze kore i 2 najlepša fila koji stvaraju pravu magiju. Mnogi izbegavaju da pripreme španski vetar tortu jer kore predstavljaju izazov. Pečenje beze kora zahteva iskustvo, a ono što je najbitnije jeste da znate kako vaša rerna radi, jer ova kora zahteva sušenje. Temperatura koju smo mi predložili je idealna, ali ako je vaša rerna jača ili slabija isprobajte šta je najbolje. Nemojte da odustanete od pokušavanja, jer je ova torta zaista neverovatnog ukusa i sav trud se isplati. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 6 belanaca
  • 2 kašike sirćeta
  • 260 g šećera
  • Za fil: 
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 250 ml mleka
  • 75 g mlevenih oraha
  • 125 g putera
  • 800 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema: 
Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte i sirće i još kratko mutite. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 10 minuta, pa smanjite temperautru na 100°C i ostavite još sat i po vremena u rerni. Nemojte da otvarate rernu dok se kora peče. Penasto umutite žumanca i šećer, pa dodajte ključalo mleko i brašno. Promešajte tako da nema grudvica, pa kuvajte na pari uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne, tj. dok ne postane sjajan i onda sklonite sa šporeta. U vruć fil dodajte puter sobne temeprature i mešajte dok se ne istopi. Podelite fil na 2 dela (u razmeri 1/3:2/3), pa u manji deo dodajte mlevene orahe. Koru prvo filujte sa kremom od oraha, pa sa žutim kremom. Na kraju celu tortu premažite slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa