U staroj Jugoslaviji svake nedelje na stolu je bio obavezan kolač ili torta, a poslastice su se pripremale i tokom nedelje za decu koja su došla iz škole ili za iznenadne goste. U takvim situacijama najbolji su brzi i jednostavni recepti. Jedna od takvih poslastica je i takozvana vodena torta. Za ovu tortu potrebni su jednostavni sastojci koje sigurno već imate u svojoj kuhinji. Jeftina, brza i ukusna torta koju možete da prelijete i čokoladom ako želite da bude malo bogatija.

  • Sastojci:
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Za preljev:
  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Penasto umutite jaja i šećer, pa postepeno dodajte brašno. Lepo promešajte i smesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 30 minuta. Pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa. Patišpanj ohladite i prelijte sirupom.

BONUS VIDEO: 

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

Izvor: Stvar ukusa