Sitni posni kolači neverovatnog ukusa su prava retkost, a ovi se prave od maka, malina i plazma keksa i na kraju se uvaljaju u istopljenu čokoladu. Odlični su kao slavsko posluženje, ali i ako se pridržavate Božićnog posta, a prijede vam se nešto slatko. Toliko se jednostavno prave da će vam uspeti iz prvog pokušaja.
Odličan spoj sastojaka čini ovaj slatkiš neodoljivim, a maline mu daju osvežavajući ukus.
Sastojci za 24 bombica:
- 100 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike griza
- 300 ml biljnog mleka (ja sam koristila bademovo)
- 300 g posne mlevene plazme
- sveže maline ili drugo voće po izboru
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 1 puna kašika ulja
Priprema:
U šerpicu sipajte mak, šećer, vanilin šećer, griz i biljno mleko. Povremeno mešajte i kada se smesa zgusne (nakon 10ak min), dodajte posnu mlevenu plazmu i mešajte da se smesa sjedini. Po želji i potrebi može još malo plazme da se doda. Dobijenu smesu ostavite da se ohladi do sobne temperature. Odvojte po kašiku, rastanjite na dlanu, stavite malinu u sredinu i formirajte kuglicu. Smesa jeste malo lepljiva, ali se lepo radi sa njom. Odložite loptice u frižider na sat vremena da se malo stegnu. Čokoladu istopite sa uljem i umočite svaki kolačić.
Izvor: slatkadomaćica
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom