Iz bakine kuhinje nam dolazi još jedan nov recept - lisnate kiflice sa makom. Postupak prpreme je jednostavan, samo treba da pratite korake. Ukoliko niste ljubitelji maka možete ga zameniti punjenjem po želji.

Sastojci:

  • 250 ml mlakog mleka
  • 20 g svežeg kvasca 
  • 50 ml vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 50 g maslaca za premazivanje
  • 500- 550 g brašna
  • malo maka ili crnog susama

Priprema:

U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera. Mleko smlačiti dodati provreli kvasac, dodati ulje, brašno i zamesiti mekše testo pa ga ostaviti da odmara 30 min.

Razviti ga na stolu, premesiti, pa podeliti na 5-6 loptica, obraditi rukama i pokriti na 10 min. Svaku lopticu razviti kao veći tanjir premazati maslacem rastopljenim i posuti malo makom. Razviti drugu...treću ... i stavljati jednu preko druge.

Rukama razviti testo na 1,5 cm debljine i podeliti na 8 trouglova. Na širem delu proseći pa provući vrh, okrenuti pa uviti u kiflicu od šireg ka vrhu.

Ređati u pleh. Pokriti. Premazati žumancetom. Rernu uključiti na 220 stepeni pa smanjiti na 200 i peći 35-40 min. Pokriti da odmori.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja