Sitni kolači su odlični za svečane trpeze, a ovaj karamel sa orasima će svakoga oduševiti. Pojede se u dva zalogaja, a ukus je neopisivo dobar. Kora sa orasima, preko neodoljivi karamel fil sa orasima i na kraju glazura od bele čokolade su tako dobra kombinacija, da će ovaj kolač biti prvi izbor svakog gosta.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 belanaca
  • 80 g šećera
  • 230 g mlevenih oraha
  • 50 g griza
  • 30 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za karamel fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 200 g margarina ili putera
  • 250 g seckanih oraha

Za glazuru:

  • 300 g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Belanca umutite, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da muttite. Sipajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, lagano promešajte. Zatim dodajte griz i mlevene orahe, pa promešajte. Tepsiju nauljite i pospite brašnom. Sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Žumanca umutite penasto sa šećerom (100 g), a preostali šećer (150 g) istopite. U istopljeni šećer dodajte seckane orahe, promešajte, pa dodajte margarin. Mešajte i kuvajte dok se ne otopi. Zatim dodajte žumanca i kuvajte, uz mešanje dok se ne zgusne. Sipajte preko biskvita i rasporedite. Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlako i prelijte preko fila. Stavite u frižider da se ohladi, najbolje preko noći. 

Izvor: Natašine slastice