Sitni kolači su odlični za svečane trpeze, a ovaj karamel sa orasima će svakoga oduševiti. Pojede se u dva zalogaja, a ukus je neopisivo dobar. Kora sa orasima, preko neodoljivi karamel fil sa orasima i na kraju glazura od bele čokolade su tako dobra kombinacija, da će ovaj kolač biti prvi izbor svakog gosta.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 belanaca
- 80 g šećera
- 230 g mlevenih oraha
- 50 g griza
- 30 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za karamel fil:
- 6 žumanaca
- 250 g šećera
- 200 g margarina ili putera
- 250 g seckanih oraha
Za glazuru:
- 300 g bele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca umutite, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da muttite. Sipajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, lagano promešajte. Zatim dodajte griz i mlevene orahe, pa promešajte. Tepsiju nauljite i pospite brašnom. Sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Žumanca umutite penasto sa šećerom (100 g), a preostali šećer (150 g) istopite. U istopljeni šećer dodajte seckane orahe, promešajte, pa dodajte margarin. Mešajte i kuvajte dok se ne otopi. Zatim dodajte žumanca i kuvajte, uz mešanje dok se ne zgusne. Sipajte preko biskvita i rasporedite. Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlako i prelijte preko fila. Stavite u frižider da se ohladi, najbolje preko noći.
Izvor: Natašine slastice
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem