Đuveč je varivo od raznovrsnog povrća u koje neko dodaje meso, ali originalni recept ga ne sadrži. Povrće se kuva u svom soku, dodaje se i piranač, a kada je gotov ostavi se poklopljen kako bi potpario. Ako ga kuvate, par puta dok je poklopljen promešajte varjačom. 

Baka Jelin recept je malo drugačiji, jer je ona povrće izdinstala, a onda stavila u rernu i zapekla. Isprobajte, nećete se pokajati. 

Sastojci:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 paprike
  • 2 šargarepe
  • 4 veća krompira
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike pirinča
  • 1 paradajz (može i paradajz sok)

Priprema:

Luk i papriku isecite na trake, a šargarepu na kolutove. Dinstajte povrće dok ne omekša, pa pred kraj dodajte opran pirinač. Začinite po želji, pa dodajte iseckan beli luk. Krompir isecite na kolutove, pa začinite po želji. U tepsiju stavite krompir, paradajz isečen na kriške i dinstano povrće. Pospite seckanim peršunom. Pecite na 220°C oko 50-60 minuta. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja