Umesite mekano testo i od njega napravite slatki i slani rolat. Slani je sa sirom i maslinama, a slatki sa jabukama i orasima. Baka Jelin praktičan i jednostavan recept će vas oduševiti i kada jednom probate stalno ćete praviti. Sir možete da napravite kod kuće bez puno muke i rolati ili štrudle će biti prave domaćinske. 

Sastojci: 

Za testo:

  • 250 mleka
  • 450 g brašna
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 15 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli

Za nadev:

  • 200 g sira
  • 3 kašike maslina
  • 2 veće jabuke
  • 150 g mlevenih oraha
  • šećer po želji

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema:

U malo toplog mleka izmrvitie kvasac i dodajte šećer. Ostavite da odstoji i kada se aktivira, dodajte ostatak mleka, ulje, jaje i postepeno sipajte brašno. Umesite meko i glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe oko pola sata. Sir izdrobite, pa dodajte belance i pomešajte. Masline isecite na kolutove. Jabuke očistite i izrendajte, dodajte 1 kašičicu cimeta ili šećera. U jabuke dodajte mlevene orahe i lepo promešajte. 

Testo podelite na dva dela. Razvucite u obliku pravougaonika, pa po sredini i dužini testa stavite nadev od sira (treba da dobijete traku koja ide po sredini) i preko kolutove maslina. Isecite trake od testa, koje idu od nadeva ko kraja. Sa obe strane tako uradite, pa preklapajte trake. Tako uradite i sa drugim testom i slatkim filom. Stavite na pleh obložen pek papirom, pa pecite na 200°C oko 40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa