Kifle su vrsta slanog ili slatkog peciva, u zavisnosti od punjenja. Mogu biti sa sirom, šunkom, nutelom ili džemom. One spadaju u kolače bez obzira da li su punjenje slanim ili slatkim filom. Mi vam predlažemo kako da napravite prave domaćinske kifle po bakinom receptu. Prave se u obliku polumeseca. Testo se lako i brzo mesi i nisu vam potrebne neke posebne veštine. Odlično su posluženje za goste, ali i kao doručak ili večera uz čašu jogurta. 

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja + žumance
  • malo soli
  • 30 ml maslinovog ulja
  • korica limuna
  • 800 g brašna
  • džem po želji

Priprema:

U mlakoj vodi izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite da se aktivira. Dodajte jaja, mlako mleko, ulje, koricu limuna, brašno, so i umesite glatko testo. Pokrijte da odmari pola sata. Podelite testo na loptice težine po 100 i 50 g. Svaki komad obradite rukom i pokrijte folijom i krpom, pa ostavite još 10 minuta. Oklagijom razvucite, stavite kašičicu džema i urolajte u kiflu. Ređajte u podmazan pleh. Pokrijte da naraste oko 15 min, pa premažite žumancetom. Pecite na 210°C oko 30 minuta. Pokrijte krpom i ostavite da malo odmore. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja