Tikvice su neizostavan sastojak mnogih jela tokom leta. Od njih se mogu praviti potaži, čorbe, pite, mogu se pohovati, dodavatu u različita jela na kašiku...Danas sa vama delimo bakin recept za složenac u koji pored tikvica idu i pečene parike, slanina, kačkavalj... Pravi se brzo, a pojede još brže.
Sastojci:
- 100 g blitve
- 2 tikvice
- 1 kašika brašna
- 1 kašika prezli
- 100 g na listiće kačkavalja
- 200 g pavlake
- 100 ml mleka
- 3 jajeta
- 3 paprike pečene
- 2 šargarepe na tanke listiće
- 100 g slanine
- so, suvi začin
Priprema:
Blitvu očistiti i malo izblanširati. Tikvicu očistiti, pa je iseći na listove, posoliti da otpusti tečnost, pa ocediti. Brašno, suvi začin i prezle izmešati. Papriku ispeći na plotni pa oljuštiti. Pleh ili vatrostalnu posudu podmazati uljem. Na dno staviti listove tikvica koje ste provukli kroz smesu od brašna i prezli. Zatim staviti listiće kačkavalja, pa tikvice, slaninice, pa paprike očišćenje (koju ste provukli takođe kroz prezle), zatim kačkavalj. Preko kačkavalja poređajte listove šargarepe, zatim opet malo slaninice, i završavamo sa tikvicama.
U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku i 100 ml mleka. Sve dobro izmešajte i prelijte preko tikvica. Odozgo stavite slaninicu i može po želji malo kačkavalja da lepo sija kad se ispeče.Peći na 200 stepeni oko 35-40 min.
Izvor: Bakina kuhinja
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem