Lukine pogačice su tradicionalno mađarsko pecivo koje Mađari spremaju na dan Svetog Luke koji se kod njih obeležava 13. decembra. U nekoliko pogačica se sakriva novčić, a ako ga izvučete cele godine ćete sreće sa novcem. Naučite kako se spremaju preukusne mađarske pogačice koje se posipaju sirom, a koje možete da služite kao grickalicu kada vam dođu gosti, ali odlične su i za doručak ili večeru. 

Sastojci:

  • 650 g brašna
  • 250 g margarina ili putera
  • 1 kašika soli 
  • 25 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • tvrdi sir 
  • novčić 

Recept za Lukine pogačice sa sirom - luce pogacsa:

Zagrejte mleko, pa dodajte mrvljeni kvasac i šećer. Promšajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Za to vreme u posudi pomešajte brašno, so i puter i lepo sjedinite. Sipajte aktivirani kvasac, pa dodajte pavlaku i jaje. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe u frižideru nekih 2 sata. Na svakih pola sata izvadite i premesite, pa vratite u frižider. Razvucite testo na debljinu prsta, pa napravite šaru nožem, tako što ćete ga zaseći u obliku kockica. Okruglom čašom vadite oblike, pa u nekoliko sakrijte novčić koji ste dobro očistili. Poređajte na pleh obložen pek papirom i premažite žumancetom i pospite rendanim sirom. Pecite pogačice u zagrejanoj rerni na 210°C oko 20-30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Recept za posne pogačice

BONUS VIDEO: 

Recept za pogačice kraljice Elizabete Instagram/theroyalfamily

(StvarUkusa/S.B.)