Vojvođani su poznati gurmani i njihovi specijaliteti su veoma ukusni. Saznajte kako i vi možete da pripremite neka od tih čuvenih jela.
Domaća supa sa rezancima
Sastojci:
- junetina (rozbratna, grudi ili ribić) ili piletina, a najbolje je ako se stave obe vrste mesa
- glavica crnog luka
- so
- veza zeleni
- celer
- domaća rezanca
Priprema:
Meso stavite u hladnu vodu da se kuva, a na drugoj ringli prepecite crni luk koji ste isekli na polutke. Zatim taj luk dodajte u vodu sa mesom. Posolite. Kada je meso polugotovo dodajte iseckanu vezu zeleni i celer. Kada je sve skuvano procedite. Supi na kraju dodajte domaća rezanca.
Rinflajš
Sastojci:
- veći komad mesa od goveđih grudi
- šargarepa
- paštrnak
- veza peršuna
- srednji koren celera
- listići celera
- 2 luka
- 2-3 lista lovora
- krompir
- biber u zrnu, so
Priprema:
U duboku šerpu sipajte oko 2l vode i ubacite meso. Kuvajte ga nekih 15 minuta dok ne pusti mast, a zatim prospite tu vodu i skinite mast sa šerpe koja je ostala. Opet nalijte vodu u šerpu, pa ubacite sve povrće (sem krompira koji dodajete 40 minuta pre nego što će jelo biti gotovo) i blago posoljeno meso. Zatim ubacite lovor i biber. Sve zajedno kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 2, 5 sata. Kada povrće i meso budu gotovi, izvadite ih iz vode i u nju ubacite rezanca i peršun, i tako ćete dobiti finu goveđu supu. Rinflajš služite sa renom ili senfom, a po želji, možete pripremiti i sos od pasiranog paradajza ili sos od mirođije.
Pohovano pileće ili svinjsko meso
Sastojci:
- pileće ili svinjsko meso
- so, biber
- prezle, jaja, brašno
Priprema:
Meso izlupajte, pa posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno, jaja i prezle. Pržite u dosta ulja.
Vojvođanske lovačke šnicle
Sastojci:
- 800 g svinjskog mesa
- 2 kašike brašna
- 3 čena belog luka
- 1 dcl belog vina
- malo ulja
- pavlaka
- peršun, začini
- krompir
Priprema:
Meso isecite na šnicle, posolite, pa uvaljajte u brašno. Propržite ih na ulju. U masnoću od mesa dodajte pavlaku, beli luk, vino… mešajte na vatri dok se ne zgusne. Stavite šnicle u sos i dodajte ren. Servirajte uz obaren krompir iseckan na kockice i peršun.
Pečene krmenadle
Sastojci:
- 500 g krmenadli (svinjske)
- 1 dcl ulja
- 2 dcl vode
- malo belog vina
- so, biber
Priprema:
Krmenadle posolite i pobiberite. Poređajte u pleh, prelijte vodom, uljem i dodajte malo vina. Dinstajte oko 40 min. Kada sva tečnost ispari, zapecite ih da porumene. Poslužite po želji.
Boršoš tokanj
Sastojci:
- 300-400 g svinjskog buta
- 400 g suve slanine
- 2 dcl pavlake za kuvanje
- slatka mlevena crvena paprika
- 2 glavice crnog luka
- 1 paprika babura
- 1 kašika paradajz pirea
- 300 g masti
Priprema:
Meso isecite na trakice, posolite, pospite brašnom i propržite na vrućoj masti. Dodajte slaninu iseckanu na kockice i sitno seckan crni luk. Dobro propržite, pa dodajte mlevenu crvenu papriku i papriku isečenu na trake. Zalijte vodom i dinstajte. Posle nekog vremena dodajte paradajz pire i so. Kada je gulaš gotov dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte.
Gulaš
Sastojci:
- 500 g svinjskog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 šolja rezanaca
- 100 g slaninice
- 1 kašika kisele pavlake
- začini po ukusu
Priprema: Dinstajte luk i meso dok ne omekšaju. Zatim dodajte šargarepu, začine i kuvajte sat vremena. Posebno skuvajte rezance, propržite sitno seckanu slaninicu, dodajte pavlaku i sjedinite sa testeninom.
Svinjska rebra u saftu
Sastojci:
- 1 kg svežih svinjskih rebara
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- malo soli
- malo bibera
- malo ruzmarina
Za marinadu:
- 2,5 dcl soka od paradajza
- 1 kašika senfa
- 1 kašika meda
- 1 kašika soja sosa
Priprema:
Svinjska rebra posolite i pobiberite sa svih strana, pa poređajte u nauljen pleh.
Napravite marinadu: U sok od paradajza stavite med, senf i soja sosa, sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Prelijte rebra marinadom, sa obe strane i pospite sušenim ruzmarinom. Stavite alu foliju preko pleha u kom su rebra i pecite oko 30-40 minuta, zatim skinite foliju (ako je meso meko) i zapecite još petnaestak minuta. Izvadite pečena rebra, pa u tom plehu pecite krompir isečen na kolutove, luk isečen na listiće, a beli luk na sitne kockice. Sve dobro promešajte da se sjedini sa marinadom od rebara. Pecite sa folijom 20 minuta, zatim skinite foliju i zapecite još desetak minuta.
Štrudla sa makom
Sastojci:
Za testo:
- 3 jajeta
- ½ l mleka
- 1 kašika masti (ili margarina)
- 20 g kvasca
- 1 kg brašna
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- ½ l mleka
- 5 kašika šećera
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom. Kvasac razmutite u toplom mleku , pa sjedinite sa jajima. Postepeno dodajte brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premažite testo sa malo ulja i ostavite da naraste. Za to vreme mak skuvajte u mleku (po želji zasladiti). Kada testo naraste napravite 4 loptice i rastanjite jednu po jednu na debljinu prsta. Filujte hladnim filom od maka, pa uvijajte u veknice. Ostavite u plehu da odstoje još pola sata, pa pecite na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
Gomboce/Knedle sa šljivama
Sastojci:
- 1,5 kg krompira
- 200 g griza
- 1 i po šoljica ulja
- 3 jajeta
- 100-150 g brašna
- 200 g prezli
- 150 g šećera
Priprema:
Krompir obarite i ispasirajte, pa na vruć krompir sipajte griza. Kad se prohladi dodajte ulje i jaja, ali postepeno jedno po jedno. Zatim dodajte brašno. Pravite loptice, unutra stavljajte šljivu i kuvajte u ključaloj vodi, a zatim uvaljajte u prezle ispržene sa šećerom. Knedle su gotove kad isplivaju na površinu.
Rezanci sa orasima
Sastojci:
- 500 g testenine
- 200 g oraha
- 150 g šećera
- 50 g maslaca
Priprema:
Skuvajte rezance. Dodajte im maslac i dobro izmešajte. Dodajte orahe i šećer i sjedinite sve sastojke.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom