Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jela iz Srbije: Recepti za čuvene vojvođanske specijalitete

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Jela iz Srbije: Recepti za čuvene vojvođanske specijalitete

 Izvor: Foto: Unsplash/Shutterstock/Nobor

Vojvođani su poznati gurmani i njihovi specijaliteti su veoma ukusni. Saznajte kako i vi možete da pripremite neka od tih čuvenih jela.

Domaća supa sa rezancima

supa-sa-domacim-rezancima
Izvor: Foto: Stvar ukusa

Sastojci:

  • junetina (rozbratna, grudi ili ribić) ili piletina, a najbolje je ako se stave obe vrste mesa
  • glavica crnog luka
  • so
  • veza zeleni
  • celer
  • domaća rezanca

Priprema:

Meso stavite u hladnu vodu da se kuva, a na drugoj ringli prepecite crni luk koji ste isekli na polutke. Zatim taj luk dodajte u vodu sa mesom. Posolite. Kada je meso polugotovo dodajte iseckanu vezu zeleni i celer. Kada je sve skuvano procedite. Supi na kraju dodajte domaća rezanca.

Rinflajš

rinflajs
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • veći komad mesa od goveđih grudi
  • šargarepa
  • paštrnak
  • veza peršuna
  • srednji koren celera
  • listići celera
  • 2 luka
  • 2-3 lista lovora
  • krompir
  • biber u zrnu, so

Priprema:

U duboku šerpu sipajte oko 2l vode i ubacite meso. Kuvajte ga nekih 15 minuta dok ne pusti mast, a zatim prospite tu vodu i skinite mast sa šerpe koja je ostala. Opet nalijte vodu u šerpu, pa ubacite sve povrće (sem krompira koji dodajete 40 minuta pre nego što će jelo biti gotovo) i blago posoljeno meso. Zatim ubacite lovor i biber. Sve zajedno kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 2, 5 sata. Kada povrće i meso budu gotovi, izvadite ih iz vode i u nju ubacite rezanca i peršun, i tako ćete dobiti finu goveđu supu. Rinflajš služite sa renom ili senfom, a po želji, možete pripremiti i sos od pasiranog paradajza ili sos od mirođije.

Pohovano pileće ili svinjsko meso

pohovano-meso-2
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • pileće ili svinjsko meso
  • so, biber
  • prezle, jaja, brašno

Priprema:

Meso izlupajte, pa posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno, jaja i prezle. Pržite u dosta ulja.

Vojvođanske lovačke šnicle

lovacke-snicle
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 800 g svinjskog mesa
  • 2 kašike brašna
  • 3 čena belog luka
  • 1 dcl belog vina
  • malo ulja
  • pavlaka
  • peršun, začini
  • krompir

Priprema:

Meso isecite na šnicle, posolite, pa uvaljajte u brašno. Propržite ih na ulju. U masnoću od mesa dodajte pavlaku, beli luk, vino… mešajte na vatri dok se ne zgusne. Stavite šnicle u sos i dodajte ren. Servirajte uz obaren krompir iseckan na kockice i peršun.

Pečene krmenadle

pecene-krmenadle
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g krmenadli (svinjske)
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl vode
  • malo belog vina
  • so, biber

Priprema:

Krmenadle posolite i pobiberite. Poređajte u pleh, prelijte vodom, uljem i dodajte malo vina. Dinstajte oko 40 min. Kada sva tečnost ispari, zapecite ih da porumene. Poslužite po želji.

Boršoš tokanj

borsos-tokanj
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300-400 g svinjskog buta
  • 400 g suve slanine
  • 2 dcl pavlake za kuvanje
  • slatka mlevena crvena paprika
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 paprika babura
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 300 g masti

Priprema:

Meso isecite na trakice, posolite, pospite brašnom i propržite na vrućoj masti. Dodajte slaninu iseckanu na kockice i sitno seckan crni luk. Dobro propržite, pa dodajte mlevenu crvenu papriku i papriku isečenu na trake. Zalijte vodom i dinstajte. Posle nekog vremena dodajte paradajz pire i so. Kada je gulaš gotov dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte.

Gulaš

gulas-4
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 šolja rezanaca
  • 100 g slaninice
  • 1 kašika kisele pavlake
  • začini po ukusu

Priprema: Dinstajte luk i meso dok ne omekšaju. Zatim dodajte šargarepu, začine i kuvajte sat vremena. Posebno skuvajte rezance, propržite sitno seckanu slaninicu, dodajte pavlaku i sjedinite sa testeninom.

Svinjska rebra u saftu

svinjska-rebra-u-saftu
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg svežih svinjskih rebara
  • 1 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo ruzmarina

Za marinadu:

  • 2,5 dcl soka od paradajza
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika soja sosa

Priprema:

Svinjska rebra posolite i pobiberite sa svih strana, pa poređajte u nauljen pleh.

Napravite marinadu: U sok od paradajza stavite med, senf i soja sosa, sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Prelijte rebra marinadom, sa obe strane i pospite sušenim ruzmarinom. Stavite alu foliju preko pleha u kom su rebra i pecite oko 30-40 minuta, zatim skinite foliju (ako je meso meko) i zapecite još petnaestak minuta. Izvadite pečena rebra, pa u tom plehu pecite krompir isečen na kolutove, luk isečen na listiće, a beli luk na sitne kockice. Sve dobro promešajte da se sjedini sa marinadom od rebara. Pecite sa folijom 20 minuta, zatim skinite foliju i zapecite još desetak minuta.

Štrudla sa makom

strudla-sa-makom
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 3 jajeta
  • ½ l mleka
  • 1 kašika masti (ili margarina)
  • 20 g kvasca
  • 1 kg brašna

Za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • ½ l mleka
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom. Kvasac razmutite u toplom mleku , pa sjedinite sa jajima. Postepeno dodajte brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premažite testo sa malo ulja i ostavite da naraste. Za to vreme mak skuvajte u mleku (po želji zasladiti). Kada testo naraste napravite 4 loptice i rastanjite jednu po jednu na debljinu prsta. Filujte hladnim filom od maka, pa uvijajte u veknice. Ostavite u plehu da odstoje još pola sata, pa pecite na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

Gomboce/Knedle sa šljivama

gomboce
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 kg krompira
  • 200 g griza
  • 1 i po šoljica ulja
  • 3 jajeta
  • 100-150 g brašna
  • 200 g prezli
  • 150 g šećera

Priprema:

Krompir obarite i ispasirajte, pa na vruć krompir sipajte griza. Kad se prohladi dodajte ulje i jaja, ali postepeno jedno po jedno. Zatim dodajte brašno. Pravite loptice, unutra stavljajte šljivu i kuvajte u ključaloj vodi, a zatim uvaljajte u prezle ispržene sa šećerom. Knedle su gotove kad isplivaju na površinu.

Rezanci sa orasima

rezanci-sa-orasima
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g testenine
  • 200 g oraha
  • 150 g šećera
  • 50 g maslaca

Priprema:

Skuvajte rezance. Dodajte im maslac i dobro izmešajte. Dodajte orahe i šećer i sjedinite sve sastojke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti