Bez pileće supe ne može se zamisliti ručak na našim prostorima. Neki više vole pileću supu sa knedlama, dok drugi preferiraju onu sa povrćem. Za danas preporučujemo pileću supu malo drugačiju od one koju su spremale vaše bake i mame. U ovu se dodaje limun. Pored toga, idu i mućena jaja, pa je ukus puniji i supa se može jesti kao lagan obrok. Ova supa nosi naziv avgolemono supa.

Sastojci:

  • 1,4 kg celog pileta
  • 12 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 lovorova lista
  • 5 celih zrna bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 šolje orzo testenine
  • 3 jaja
  • 1 kašičica izrendane limunove kore
  • 4-6 kašika isceđenog limunovog soka
  • mleveni biber po ukusu
  • grančice mirođije (opciono)

Recept za grčku pileću supu sa limunom:

U šerpu ubacite piletinu isečenu na 6 komada, vodu, šargarepe izrezane na četvrtine, stabljike celera, lovorove listove, biber u zrnu i so. Najpre zagrejte pileću supu na maksimalnoj temperaturi do ključanja, pa smanjite na srednje nisku temperaturu i kuvajte oko 1-1,5 sat. Procedite pileću supu u drugu šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte orzo testeninu i kuvajte dok ne omekša. U činiji umutite jaja i dodajte limunovu koricu i limunov sok, neprekidno muteći. Odvojite dve šolje supe, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima i limunom, mešajući čitavo vreme. Mešanjem sprečavate da se umućena jaja zgrušnjavaju. Vratite ovu mešavinu postepeno u lonac sa pilećom supom, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 5-10 minuta. Dodajte so i biber po ukusu, a možete pileću supu ukrasiti grančicama mirođije. Tradicionalno, supa se služi bez pilećeg mesa. Po želji, možete ga vratiti u supu ili služiti sa strane. Preporučujemo i kako se pravi domaćinska pileća supa.

BONUS VIDEO:

Supa od sočiva Instagram/inspiredtaste

 Izvor: StvarUkusa