Medena pita dobila je naziv po tome što se u koru stavlja med. Ovaj starinski kolač koji su spremale naše bake, poreklom je iz Rusije gde se uglavnom sprema u obliku torte i ima više kora. Danas smo za vas pripremili jedan takav recept za medenu pitu - smesa za koru, u koju tradicionalno ide med, se izliva u tankim slojevima po pek papiru i peče dok se materijal ne utroši. Kore za medenu pitu su meke, a u fil ide kondenzovano mleko.
Sastojci:
- Za koru:
- 200 g šećera
- 150 g meda
- 180 g putera
- 4 jaja
- 420-450 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- Za fil:
- 900 g slatke pavlake
- 380 ml kondenzovanog mleka
Ruski recept za medenu pitu:
U šerpu ubacite šećer, med i omekšali puter, pa sjedinite sastojke na nižoj temperaturi. Potom dodajte sodu bikarbonu, pa mešajte dok smesa ne poprimi boju karamele. Izlijte smesu za koru u posudu i kada se malo prohladi, umutite žicom. Dodajte postepeno jaja i mutite, a potom postepeno dodajte i brašno. U tankom sloju nanesite deo smese za koru po listu pek papira. Pecite na plehu na 170°C oko 7 minuta, pa ponavljajte postupak do utroška smese za koru. Neravne ivice isecite tako da sve kore za medenu pitu budu jednake. Ostatke koje ste isekli ostavite po strani. Počnite sa pravljenjem fila za medenu pitu tako što ćete pomešati slatku pavlaku i kondenzovano mleko. Umutite mikserom, pa na prvu koru za medenu pitu rasporedite deo fila sa kondenzovanim mlekom, prekrijte drugom korom i tako do kraja. Poslednji sloj medene pite treba da vam bude fil sa kondenzovanim mlekom. Njega poravnajte špatulom po vrhu i sa strane, pa pospite medenu pitu izblendiranim ostatkom kora koji ste isekli. Preporučujemo i medenu pitu od domaćih kora.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus