Peciva su najčešći izbor za doručak na našem podneblju. Osim toga, idealna su kao posluženje za iznenadne goste, večeru ili užinu. Iako su razna peciva dostupna u marketima i pekarama, ono koje napravite u svojoj kuhinji daleko je ukusnije.

Jedno od takvih je i posno pecivo sa zeljem, kome neće odoleti ni najmlađi, koji važe za izbirljivce kada je hrana u pitanju.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 4 veze zelja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 3 čena belog luka
  • so, biber
  • susam za posipanje

Priprema:

Crni luk iseckajte na sitne kockice, praziluk na tanke polukrugove, a beli luk izgnječite. U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa stavite sve tri vrste luka sa malo vode da se dinsta. Zelje očistite, operite i sitno iseckajte. U izdinstani luk dodajte zelje, posolite i pobiberite po ukusu i kratko sve propržite zajedno. Ostavite fil sa strane da se ohladi. Lisnato testo razvijte oklagijom u tanki pravougaonik. Fil nanesite ravnomerno, pa testo preklopite. Isecite na rolnice dužine oko 7cm i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite vodom, pa ih pospite susamom. Pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa