Posna štrudla sa sočivom i šampinjonima može da se nađe na trpezi kao glavno jelo uz druge priloge. Praktično je zamena za mesnu štrudlu. Možda ćete želeti da napravite i posne lazanje, kremaste i aromatične. Evo i kako se pravi posna štrudla sa sočivom i povrćem!

Sastojci:

  • 2 kašike lanenog brašna
  • 6 kašika vode
  • maslinovo ulje, po ukusu
  • 1 šargarepa, narezana na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na kockice
  • 75 g žutog luka isečenog na kockice
  • 150 g šampinjona isečenih na kockice
  • 3 čena belog luka, mlevena
  • 50 g crvene paprike, isečene na kockice
  • 2 kašike paradajz paste
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika sušenog peršuna
  • ½ kašičice sušene majčine dušice
  • 1 kašika sojinog sosa
  • 300 g kuvanog sočiva (300 g)
  • 170 g kuvanog smeđeg pirinča (170 g)
  • 75 g ovsa koji se brzo kuva
  • 70 g kečapa (70 g)
  • 1 kašičica meda

Recept za posnu štrudlu sa sočivom i šampinjonima

14:13
Korak 1

Zagrejte rernu

Za posnu štrudlu sa sočivom i šampinjonima pomešajte laneno brašno i vodu u maloj posudi i dobro promešajte. Ostavite na stranu najmanje 10 minuta. Zagrejte rernu na 175°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje. U velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte šargarepu i celer i pržite dok ne porumene, 2-3 minuta. Dodajte luk i šampinjone. Pržite još 3-4 minuta, dok luk ne postane poluprovidan.

14:18
Korak 2

Pržite povrće

Dodajte još malo maslinovog ulja u tiganj, zatim dodajte beli luk, papriku i paradajz pastu. Pržite još 2 minuta, dok paradajz pasta malo ne potamni. Dodajte so, crni biber, peršun i majčinu dušicu i pržite još 1 minut, dok ne zamiriše. Dodajte sojin sos i pržite još 2 minuta, ili dok povrće ne omekša. Skinite posudu sa vatre.

14:19
Korak 3

Pecite štrudlu

U procesoru za hranu pomešajte sočivo, smeđi pirinač, ovas, lan i prženo povrće. Miksirajte 10-12 puta, dok smesa ne postane zrnasta. Prebacite smesu u pripremljenu tepsiju i zagladite špatulom. Da biste napravili glazuru, pomešajte kečap i med u maloj posudi. Štrudlu premažite polovinom glazure, a ostatak ostavite za kasnije. Pecite štrudlu 45-50 minuta. Premažite štrudlu preostalom glazurom, a zatim isecite i servirajte. Uživajte u posnoj štrudli sa sočivom i šampinjonima.

Pročitajte kako se pravi losos glaziran balzamiko sirćetom i medom

BONUS VIDEO

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

StvarUkusa/L.S.