Posna štrudla sa sočivom i šampinjonima može da se nađe na trpezi kao glavno jelo uz druge priloge. Praktično je zamena za mesnu štrudlu. Možda ćete želeti da napravite i posne lazanje, kremaste i aromatične. Evo i kako se pravi posna štrudla sa sočivom i povrćem!
Sastojci:
- 2 kašike lanenog brašna
- 6 kašika vode
- maslinovo ulje, po ukusu
- 1 šargarepa, narezana na kockice
- 1 stabljika celera, narezana na kockice
- 75 g žutog luka isečenog na kockice
- 150 g šampinjona isečenih na kockice
- 3 čena belog luka, mlevena
- 50 g crvene paprike, isečene na kockice
- 2 kašike paradajz paste
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1 kašika sušenog peršuna
- ½ kašičice sušene majčine dušice
- 1 kašika sojinog sosa
- 300 g kuvanog sočiva (300 g)
- 170 g kuvanog smeđeg pirinča (170 g)
- 75 g ovsa koji se brzo kuva
- 70 g kečapa (70 g)
- 1 kašičica meda
Recept za posnu štrudlu sa sočivom i šampinjonima
Zagrejte rernu
Za posnu štrudlu sa sočivom i šampinjonima pomešajte laneno brašno i vodu u maloj posudi i dobro promešajte. Ostavite na stranu najmanje 10 minuta. Zagrejte rernu na 175°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje. U velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte šargarepu i celer i pržite dok ne porumene, 2-3 minuta. Dodajte luk i šampinjone. Pržite još 3-4 minuta, dok luk ne postane poluprovidan.
Pržite povrće
Dodajte još malo maslinovog ulja u tiganj, zatim dodajte beli luk, papriku i paradajz pastu. Pržite još 2 minuta, dok paradajz pasta malo ne potamni. Dodajte so, crni biber, peršun i majčinu dušicu i pržite još 1 minut, dok ne zamiriše. Dodajte sojin sos i pržite još 2 minuta, ili dok povrće ne omekša. Skinite posudu sa vatre.
Pecite štrudlu
U procesoru za hranu pomešajte sočivo, smeđi pirinač, ovas, lan i prženo povrće. Miksirajte 10-12 puta, dok smesa ne postane zrnasta. Prebacite smesu u pripremljenu tepsiju i zagladite špatulom. Da biste napravili glazuru, pomešajte kečap i med u maloj posudi. Štrudlu premažite polovinom glazure, a ostatak ostavite za kasnije. Pecite štrudlu 45-50 minuta. Premažite štrudlu preostalom glazurom, a zatim isecite i servirajte. Uživajte u posnoj štrudli sa sočivom i šampinjonima.
Pročitajte kako se pravi losos glaziran balzamiko sirćetom i medom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem