Tatlije su starinski kolač koji se pravi u Pirotu, a svojim izgledom podseća na čuvene baklave. Za ovaj kolač vam nisu potrebne kore, već se samo umuti testo, a kao i svi orijenatalni kolači preliva se slatkim sirupom. Tatlije se prave sa pivom, a i svi ostali sastojci su posni, pa možete da ih služite i u toku Uskršnjeg posta.
Sastojci:
- 300 ml piva
- 300 ml ulja
- 600 g šećera
- 4 kesice vanilin šećera
- 600 g brašna
- 200 g oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- 400 ml vode
Recept za tatlije kolač bolji od baklave:
Napravite testo
U šerpu stavite dve kašike šećera i kada se karamelizuje sipajte pivo i ulje. Dobro promešajte i kuvajte dok ne tečnost ne proključa. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte prosejano brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali uljem. Peciteu zagrejanoj rerni na 250°C oko 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200°C i pecite dok testo ne počne da se odvaja od ivice tepsije.
Napravite sirup
Preostali šećer sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i sipajte vodu. Kuvajte dok se ne pojavi bela pena na vrhu, pa sklonite sa šporeta.
Prelijte kolač
Isecite kolač na kocke i kada se ohladi prelijte vrelim sirupom.
Pročitajte i ovo: Tatlije - starinski kolač iz Pirota
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom