Tatlije su starinski kolač koji se pravi u Pirotu, a svojim izgledom podseća na čuvene baklave. Za ovaj kolač vam nisu potrebne kore, već se samo umuti testo, a kao i svi orijenatalni kolači preliva se slatkim sirupom. Tatlije se prave sa pivom, a i svi ostali sastojci su posni, pa možete da ih služite i u toku Uskršnjeg posta

Sastojci:

  • 300 ml piva
  • 300 ml ulja
  • 600 g šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 600 g brašna
  • 200 g oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 400 ml vode

Recept za tatlije kolač bolji od baklave:

15:43
Korak 1

Napravite testo 

U šerpu stavite dve kašike šećera i kada se karamelizuje sipajte pivo i ulje. Dobro promešajte i kuvajte dok ne tečnost ne proključa. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte prosejano brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali uljem. Peciteu zagrejanoj rerni na 250°C oko 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200°C i pecite dok testo ne počne da se odvaja od ivice tepsije. 

15:44
Korak 2

Napravite sirup 

Preostali šećer sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i sipajte vodu. Kuvajte dok se ne pojavi bela pena na vrhu, pa sklonite sa šporeta. 

15:44
Korak 3

Prelijte kolač 

Isecite kolač na kocke i kada se ohladi prelijte vrelim sirupom. 

Pročitajte i ovo: Tatlije - starinski kolač iz Pirota

Instagram/food_by_lilly Tiramisu kuglice

(StvarUkusa/S.B.)