Danas je počeo Uskršnji post koji traje 48 dana, najduži je od sva četiri, a naziva se još Časni post. U nastavku teskta pročitajte naš predlog za ukusnu poslasticu koja je odlična kada se posti na vodi.Ukusna i jednostavna slatka pita sa džemom i orasima dopašće vam se na prvi zalogaj, a priprema se tako što se svi sastojci pomešaju. Odlična je i kao ukusan kolač posle ručka ili kada vam dođu gosti.
- Sastojci:
- Za testo:
- 100 g šećera
- 6 kašika džema od kajsija
- 200 g oraha
- 200 g urmi
- 200 g suvog grožđa
- 1/2 l mlake vode
- sok i rendana kora pomorandže
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- limunova kora
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija
- 3 kašike mlevenih oraha
Priprema:
Suvo grožđe potopite u toplu vodu i ostavite da stoji nekih 10 minuta. Zatim procedite. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, seckane orahe, urme, proceđeno suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno pomešali sa nekoliko kašika mlake vode. Sjedinite smesu, pa dodajte sok od pomorandže i ostatak vode. Lepo promešajte, pa sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim izvadite iz rerne i premažite džemom, pa vratite u rernu na još 5-10 minuta. Ispečen kolač pospite mlevenim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način