U toku je Uskršnji post, a prve nedelje većina vernika posti na vodi. Bez obzira što morate da odustanete od nekih namirnica, to ne znači da ne možete da spremite ukusno jelo. Naš predlog je manastirska pita sa pečurkama. Mnogi se odlučuju za pitu krompirušu ili onu sa spanaćem, ali preporučujemo da probate i ovu. Ukusna je, lako se sprema i sastojci su jeftini.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora
- 500 ml sosa od paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 veze mladog luka
- 800 g pečuraka
- 200 g pirinča
Recept za manstirsku pitu sa pečurkama za post na vodi:
Napravite nadev
U tiganj sipajte malo paradajz sosa, pa dodajte seckani mladi luk. Lepo prorpžite, pa onda dodajte seckane pečurke i mleveni beli luk. Kada i pečurke omekšaju, dodajte pirinač koji ste oprali, pa sipajte preostali paradajz sos. Začinite po želji i lepo promešajte. Kuvajte dok sve ne omekša.
Napravite pitu
Tepsiju premažite paradajz sosom, pa stavite pek papir. Zatim stavite jednu koru, premažite paradajz sosom, pa stavite drugu koru. Isto premažite paradajz sosom, pa sipajte malo nadeva. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju pitu zatvorite korom i lepo ušuškajte.
Pecite pitu
Pitu premažite paradajz sosom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Posna pita krompiruša
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus