U toku je Uskršnji post, a prve nedelje većina vernika posti na vodi. Bez obzira što morate da odustanete od nekih namirnica, to ne znači da ne možete da spremite ukusno jelo. Naš predlog je manastirska pita sa pečurkama. Mnogi se odlučuju za pitu krompirušu ili onu sa spanaćem, ali preporučujemo da probate i ovu. Ukusna je, lako se sprema i sastojci su jeftini. 

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora
  • 500 ml sosa od paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 2 veze mladog luka 
  • 800 g pečuraka 
  • 200 g pirinča 

Recept za manstirsku pitu sa pečurkama za post na vodi:

14:53
Korak 1

Napravite nadev 

U tiganj sipajte malo paradajz sosa, pa dodajte seckani mladi luk. Lepo prorpžite, pa onda dodajte seckane pečurke i mleveni beli luk. Kada i pečurke omekšaju, dodajte pirinač koji ste oprali, pa sipajte preostali paradajz sos. Začinite po želji i lepo promešajte. Kuvajte dok sve ne omekša. 

14:53
Korak 2

Napravite pitu 

Tepsiju premažite paradajz sosom, pa stavite pek papir. Zatim stavite jednu koru, premažite paradajz sosom, pa stavite drugu koru. Isto premažite paradajz sosom, pa sipajte malo nadeva. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju pitu zatvorite korom i lepo ušuškajte. 

14:53
Korak 3

Pecite pitu 

Pitu premažite paradajz sosom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Posna pita krompiruša

BONUS VIDEO: 

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

(StvarUkusa/S.B.)