Najveća srpska slava, Sveti Nikola, se približava. Kako pada u toku Božićnog posta, potrebno je da osmislite posni jelovnik koji će zadovoljiti i najprobirljivije goste. Posle raznovrsnog predjela, kao i glavnog jela, na kraju dana se služe kolači koje svi jedva iščekuju. Naš predlog je da se na slatkom stolu obavezno nađu sitni kolači od rozen kora, maka i plazme.Mogu da budu posni ili mrsni, a u oba slučaja su neverovatno ukusni. 

  • Sastojci:
  • 300 ml sojinog mleka (može obično)
  • 300 g šećera
  • 1 margarin
  • 300 g mlevene plazme
  • 200 g mlevenog maka 
  • 7-8 kora rozen kora 
  • Za glazuru:
  • 100 g posne čokolade (može mlečna)
  • 80 ml posne slatke pavlake (može obična) 

Priprema:
Stavite mleko, šećer i margarin da se istope, pa sklonite sa šporeta. Dodajte plazmu i mak, pa dobro sjedinite smesu. Ređajte rozen koru, pa premažite filom od maka i plazme i tako dok ne utrošite sve. Zatim prelijte glazurom od čokolade koja se pravi tako što čokoladu istopite sa slatkom pavlakom. Umesto čokoladne glazure, kolač možete da pospete šećerom u prahu. 

Recept posala Brankica Ivanović 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE