Najveća srpska slava, Sveti Nikola, se približava. Kako pada u toku Božićnog posta, potrebno je da osmislite posni jelovnik koji će zadovoljiti i najprobirljivije goste. Posle raznovrsnog predjela, kao i glavnog jela, na kraju dana se služe kolači koje svi jedva iščekuju. Naš predlog je da se na slatkom stolu obavezno nađu sitni kolači od rozen kora, maka i plazme.Mogu da budu posni ili mrsni, a u oba slučaja su neverovatno ukusni.
- Sastojci:
- 300 ml sojinog mleka (može obično)
- 300 g šećera
- 1 margarin
- 300 g mlevene plazme
- 200 g mlevenog maka
- 7-8 kora rozen kora
- Za glazuru:
- 100 g posne čokolade (može mlečna)
- 80 ml posne slatke pavlake (može obična)
Priprema:
Stavite mleko, šećer i margarin da se istope, pa sklonite sa šporeta. Dodajte plazmu i mak, pa dobro sjedinite smesu. Ređajte rozen koru, pa premažite filom od maka i plazme i tako dok ne utrošite sve. Zatim prelijte glazurom od čokolade koja se pravi tako što čokoladu istopite sa slatkom pavlakom. Umesto čokoladne glazure, kolač možete da pospete šećerom u prahu.
Recept posala Brankica Ivanović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem