Ljubitelji čokolade biće oduševljni ukusom fenomenalne poslastice koja se pravi sa omiljenim srpskim pićem, a to je rakija. Koristite onu koju najviše volite, a ona služi da se napravi sirup kojim ćete natopiti kore i tako ih učiniti slasnijim. Premažite ih kremasitm filom i eto savršenečokoladne torte za Novu godinu koju nijedan gost neće odbiti. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 4 jajeta 
  • 120 g šećera 
  • 80 g grčkog jogurta 
  • 100 ml ulja 
  • 175 g brašna 
  • 55 g kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • prstohvat soli 
  • Za fil: 
  • 400 g krem sira 
  • 100 g grčkog jogurta 
  • 55 g kakaoa
  • 250 g kondenzovanog mleka
  • Za sirup:
  • 100 g vode 
  • 50 g šećera 
  • 4 kašike rakije 
  • Za glazuru:
  • 200 g čokolade
  • 40 ml mleka
  • 60 g putera

Priprema:
Za koru: U jaja dodajte šećer, grčki jogurt i ulje, pa dobro umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo i sjedinite mikserom. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i lepo poravnajte. Pecite u rerni na 160°C oko 15 minuta. Isecite koru na tri jednaka dela. 
Za sirup: Pomešajte vodu i šećer i stavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte rakiju (po želji), pa promešajte. 
Za fil: Umutite krem sir i grčki jogurt, pa dodajte kondenzovano mleko. Nastavite da mutite, pa dodajte kakao i promešajte, a onda sjedinite mikserom. 
Za glazuru: Otopite čokoladu sa puterom i mlekom. 
Ređanje torte: Jednu koru stavite na tacnu, pa je lepo premažite sirupom, preko sipajte fil i poravnajte. Preko stavite drugu koru i ponovite postupak. Premažete je sirupom, a zatim i filom. Stavite treću koru, natopite je sirupom, a onda ivice torte premažite filom. Stavite pek papir na ivici i spojite ga spajalicama. Sipajte glazuru po vrhu torte i poravnajte, pa stavite u frižider 2 sata. Izvadite tortu iz frižidera, pa skinite pek papir i ivice ukrasite mlevenim keksom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE