Ljubitelji čokolade biće oduševljni ukusom fenomenalne poslastice koja se pravi sa omiljenim srpskim pićem, a to je rakija. Koristite onu koju najviše volite, a ona služi da se napravi sirup kojim ćete natopiti kore i tako ih učiniti slasnijim. Premažite ih kremasitm filom i eto savršenečokoladne torte za Novu godinu koju nijedan gost neće odbiti.
- Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 80 g grčkog jogurta
- 100 ml ulja
- 175 g brašna
- 55 g kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- Za fil:
- 400 g krem sira
- 100 g grčkog jogurta
- 55 g kakaoa
- 250 g kondenzovanog mleka
- Za sirup:
- 100 g vode
- 50 g šećera
- 4 kašike rakije
- Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 40 ml mleka
- 60 g putera
Priprema:
Za koru: U jaja dodajte šećer, grčki jogurt i ulje, pa dobro umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo i sjedinite mikserom. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i lepo poravnajte. Pecite u rerni na 160°C oko 15 minuta. Isecite koru na tri jednaka dela.
Za sirup: Pomešajte vodu i šećer i stavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte rakiju (po želji), pa promešajte.
Za fil: Umutite krem sir i grčki jogurt, pa dodajte kondenzovano mleko. Nastavite da mutite, pa dodajte kakao i promešajte, a onda sjedinite mikserom.
Za glazuru: Otopite čokoladu sa puterom i mlekom.
Ređanje torte: Jednu koru stavite na tacnu, pa je lepo premažite sirupom, preko sipajte fil i poravnajte. Preko stavite drugu koru i ponovite postupak. Premažete je sirupom, a zatim i filom. Stavite treću koru, natopite je sirupom, a onda ivice torte premažite filom. Stavite pek papir na ivici i spojite ga spajalicama. Sipajte glazuru po vrhu torte i poravnajte, pa stavite u frižider 2 sata. Izvadite tortu iz frižidera, pa skinite pek papir i ivice ukrasite mlevenim keksom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom