Za katolički Božić za svečani ručak se obično servira ćurka sa mlincima, a naš predlog je da ovo ukusno jelo napravite za Novu godinu. Mnogi restorani imaju u ponudi ovaj specijalitet, ali retko ko služi onako domaćinski. U mlince se često dodaje pavlaka za kuvanje i koliko god da ona popravlja ukus drugim jelima, nije baš pravi sastojak za ovo jelo od testa. Pravi domaćinski mlinci, po receptu naših baka, se prave u sosu od pečenja.Bilo da pravite celu ćurku ili samo batak postupak je sličan i vrlo jednostavan.
- Sastojci:
- ćureći batak
- mlinci
- so
- ulje
Priprema:
Meso dobro posolite i nauljite, pa lepo utrljajte, stavite u tepsiju i ostavite tako nekoliko sati. Zatim pokrijte aluminijumskom folijiom i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 1,5-2. Nakon toga, okrenite meso na drugu stranu i pecite otkriveno na 200°C. Kad dobije boju, ponovo okrenite i pecite još malo. Ukoliko je potrebno sipajte malo vode. Mlince izlomite, pa skuvajte u ključaloj posoljenoj vodi, a zatim procedite i sipajte u tepsiju gde je meso i dobro uvaljajte u sok i pecite još 5 minuta. Servirajte sa salatom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus