Za katolički Božić za svečani ručak se obično servira ćurka sa mlincima, a naš predlog je da ovo ukusno jelo napravite za Novu godinu. Mnogi restorani imaju u ponudi ovaj specijalitet, ali retko ko služi onako domaćinski. U mlince se često dodaje pavlaka za kuvanje i koliko god da ona popravlja ukus drugim jelima, nije baš pravi sastojak za ovo jelo od testa. Pravi domaćinski mlinci, po receptu naših baka, se prave u sosu od pečenja.Bilo da pravite celu ćurku ili samo batak postupak je sličan i vrlo jednostavan. 

  • Sastojci: 
  • ćureći batak
  • mlinci
  • so
  • ulje

Priprema:

Meso dobro posolite i nauljite, pa lepo utrljajte, stavite u tepsiju i ostavite tako nekoliko sati. Zatim pokrijte aluminijumskom folijiom i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 1,5-2. Nakon toga, okrenite meso na drugu stranu i pecite otkriveno na 200°C. Kad dobije boju, ponovo okrenite i pecite još malo. Ukoliko je potrebno sipajte malo vode. Mlince izlomite, pa skuvajte u ključaloj posoljenoj vodi, a zatim procedite i sipajte u tepsiju gde je meso i dobro uvaljajte u sok i pecite još 5 minuta. Servirajte sa salatom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE