Amerikanci mnogo pažnje posvećuju hrani koju pripremaju za praznike. Obično je svaki ukućanin zadužen za pripremu nekog jela, a na taj način se i porodica zbližava. Mi vam donosimo i recept za prilog koji Amerikanci često pripremaju za Uskrs, a to je zapečeni krompir sa šunkom i sirom. Sigurno ste nekada spremali ovo jelo, ali ako želite da zapečeni krompir sa šunkom bude još ukusniji potrebno je da u bešamel sos dodate i umak od luka. Uživajte!

Sastojci:

  • 700 ml mleka 
  • 3 kašike putera
  • 50 g brašna 
  • 50 g pavlake 
  • 50 g majoneza 
  • 50 g krem sira 
  • 1 veza mladog luka 
  • 5 krompira 
  • 400 g kuvane šunke (može i slanina)
  • 400 g mocarela sira
  • 150 g parmezana

Recept za zapečeni krompir sa šunkom - prilog za Uskrs:

11:52
Korak 1

Napravite bešamel sos 

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Posle 2 minuta sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

11:52
Korak 2

Napravite umak od luka 

U posudi pomešajte pavlaku, majonez i krem sir. Začinite po želji, pa dodajte seckani mladi luk. Sve lepo promešajte i dodajte u bešamel sos, pa dobro sjedinite. 

11:52
Korak 3

Pomešajte sastojke 

Tepsiju premažite uljem, pa poređajte krompir isečen na kolutove. Sipajte pola količine bešamel sosa, pa poređajte šunku i rendani sir, kao i parmezan. Posolite i pobiberite, pa ponovo poređajte krompir, premažite bešamel sos, pa poređajte šunku, sir i parmezan. 

12:09
Korak 4

Pecite 

Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta ili dok krompir ne omekša. Pospite seckanim mladim lukom ako želite i služite. 

Pročitajte i ovo: Najbolji recept za mladi krompir

BONUS VIDEO: 

Instagram/dontgobaconmyheart_ Jelo od pire i pečenog krompira

(StvarUkusa/S.B.)