Amerikanci mnogo pažnje posvećuju hrani koju pripremaju za praznike. Obično je svaki ukućanin zadužen za pripremu nekog jela, a na taj način se i porodica zbližava. Mi vam donosimo i recept za prilog koji Amerikanci često pripremaju za Uskrs, a to je zapečeni krompir sa šunkom i sirom. Sigurno ste nekada spremali ovo jelo, ali ako želite da zapečeni krompir sa šunkom bude još ukusniji potrebno je da u bešamel sos dodate i umak od luka. Uživajte!
Sastojci:
- 700 ml mleka
- 3 kašike putera
- 50 g brašna
- 50 g pavlake
- 50 g majoneza
- 50 g krem sira
- 1 veza mladog luka
- 5 krompira
- 400 g kuvane šunke (može i slanina)
- 400 g mocarela sira
- 150 g parmezana
Recept za zapečeni krompir sa šunkom - prilog za Uskrs:
Napravite bešamel sos
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Posle 2 minuta sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Napravite umak od luka
U posudi pomešajte pavlaku, majonez i krem sir. Začinite po želji, pa dodajte seckani mladi luk. Sve lepo promešajte i dodajte u bešamel sos, pa dobro sjedinite.
Pomešajte sastojke
Tepsiju premažite uljem, pa poređajte krompir isečen na kolutove. Sipajte pola količine bešamel sosa, pa poređajte šunku i rendani sir, kao i parmezan. Posolite i pobiberite, pa ponovo poređajte krompir, premažite bešamel sos, pa poređajte šunku, sir i parmezan.
Pecite
Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta ili dok krompir ne omekša. Pospite seckanim mladim lukom ako želite i služite.
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za mladi krompir
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus