Danas veoma popularnu Cezar salatu kreirao je Ćezare Kardini (Cesare Cardini 1896 –1956), meksički kuvar italijanskog porekla, 1924. godine u svom restoranu u Tihuani (Meksiko). On je tada pripremio salatu direktno na stolu gosta.
Glavni sastojci originalne Cezarove salate su: zelena salata, krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba, maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko sirće i sveže isceđeni limunov sok, umućeno žumance, Vorčester (Worcestershire) sos, i sveže narendani sir parmezan.
Danas postoje mnoge varijacije Cezar salate, a najčešće sadrže grilovano belo meso, slaninu ili inćune. Veoma diskretni ukus inćuna u originalnj salati poticao je od Vorčester sosa i Kardini je bio protivnik dodavanja inćuna u salatu. Tako, ukoliko niste ljubitelj ove ribe, u restoranu možete da tražite salatu “po Kardinijevom receptu”.
Ova salata prvi put se našla na nekom meniju tek 1946. godine u jednom restoranu u Los Anđelesu, dakle tek nakon 22 godine od kad je prvi put napravljena.
Pogledajte recept: Cezar salata sa slaninom
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu