Poznati kuvar Lepi Brka objasnio je zašto je dobro praviti domaći hleb i kako da vam on bude mekan i ukusan.
Jedna od prednosti domaćeg hleba jeste da možete da pustite mašti na volju kog će oblika hleb biti. Ovo je važno, jer nam je u prirodi da prvo jedemo očima, a tek kasnije ustima.
Sledeća stavka su začini.
Ruzmarin, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, cimet, aleva paprika, biber i muskatni oraščić su samo neki od začina koji vaš hleb može učiniti ne samo različitim od onoga iz prodavnice već istinskim remek delom. I tu je potrebno nešto eksperimentisanja da bi se došlo do one prave arome.
Da li vam je ikada palo na pamet da umesite hleb sa 1-2 kašike domaćeg ajvara ili pindžura? Nije. E pa, vreme je da probate. Da narendate malo sira u testo? Trk po rende i da se potroši onaj komad kačkavalja u frižideru koji više niko neće jer se previše osušio. Hleb sa seckanim maslinama ili kaprom, i već ste napola puta do nekog mediteranskog ostrva! Sušeni paradajz u ulju? Vredi svaki gram koji stavite u testo kada hleb izađe iz rerne.
Hleb od ovsenog brašna
Sastojci:
- 350 g integralnog ovsenog brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica soli
- 50 g usitnjene golice
- 2 kašike susama
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- 3 belanca
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike bundevinog ulja
- 3 dl vode
Način pripreme:
U posudu za mešanje sipati brašno, so, prašak za pecivo, golicu, origano, susam i laneno seme i dobro promešati. Naliti vodu i bundevino ulje i mešati mikserom da se dobije meko i lepljivo testo. Ostaviti sa strane.
U drugoj posudi odvojiti belanca i prstohvat soli i uz stalno mućenje mikserom dodavati po malo šećera dok se ne dobije relativno cvrst šam. Laganim pokretima špatulom pomešati testo i šam dok se mase ne sjedine.
Presuti masu u dobro nauljenu i obrašnjavljenu (ovsenim brašnom) modlu za hleb i peći u zagrejanoj rerni na 160°C 60-80min. Čačkalicom proveriti da li je hleb pečen. Ako čačkalica izađe suva, pečenje hleba je gotovo.
Ostaviti u modli da se smlači pa izvaditi da se dalje hladi na sobnoj temperaturi.
Hleb čuvati u frižideru u plastičnoj kesi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: lepibrka.com
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu