Poznati kuvar Lepi Brka objasnio je zašto je dobro praviti domaći hleb i kako da vam on bude mekan i ukusan.

Jedna od prednosti domaćeg hleba jeste da možete da pustite mašti na volju kog će oblika hleb biti. Ovo je važno, jer nam je u prirodi da prvo jedemo očima, a tek kasnije ustima.

Sledeća stavka su začini.

Ruzmarin, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, cimet, aleva paprika, biber i muskatni oraščić su samo neki od začina koji vaš hleb može učiniti ne samo različitim od onoga iz prodavnice već istinskim remek delom. I tu je potrebno nešto eksperimentisanja da bi se došlo do one prave arome.

Da li vam je ikada palo na pamet da umesite hleb sa 1-2 kašike domaćeg ajvara ili pindžura? Nije. E pa, vreme je da probate. Da narendate malo sira u testo? Trk po rende i da se potroši onaj komad kačkavalja u frižideru koji više niko neće jer se previše osušio. Hleb sa seckanim maslinama ili kaprom, i već ste napola puta do nekog mediteranskog ostrva! Sušeni paradajz u ulju?  Vredi svaki gram koji stavite u testo kada hleb izađe iz rerne.

Hleb od ovsenog brašna

Sastojci:

  • 350 g integralnog ovsenog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica soli
  • 50 g usitnjene golice
  • 2 kašike susama
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 3 belanca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike bundevinog ulja
  • 3 dl vode

Način pripreme:

U posudu za mešanje sipati brašno, so, prašak za pecivo, golicu, origano, susam i laneno seme i dobro promešati. Naliti vodu i bundevino ulje i mešati mikserom da se dobije meko i lepljivo testo. Ostaviti sa strane.

U drugoj posudi odvojiti belanca i prstohvat soli i uz stalno mućenje mikserom dodavati po malo šećera dok se ne dobije relativno cvrst šam. Laganim pokretima špatulom pomešati testo i šam dok se mase ne sjedine.

Presuti masu u dobro nauljenu i obrašnjavljenu (ovsenim brašnom) modlu za hleb i peći u zagrejanoj rerni na 160°C 60-80min. Čačkalicom proveriti da li je hleb pečen. Ako čačkalica izađše suva, pečenje hleba je gotovo.

Ostaviti u modli da se smlači pa izvaditi da se dalje hladi na sobnoj temperaturi.

Hleb čuvati u frižideru u plastičnoj kesi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepibrka.com