Vašu jelku od testa ukrasite po želji. Ako nemate inspiraciju pogledajte na društvenim mrežama kako su drugi ljudi ukrašavali.

Sastojci:

400 g glatkog brašna

100 ml ulja

300 ml mleka

1 suvi kvasac

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

1-2 žumanca

150 g sira (poput gaude)

100 g kulena

Priprema:

Brašno sipajte u veću posudu, napravite malo udubljenje u sredini i tu sipajte kvasac. Dodajte kašiku šećera, so i ulje, a potom lagano dodajte mleko. Umesite glatko testo, pokrijte krpom i pustite da odstoji sat vremena. Kad se testo digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 15 jednakih kuglica. Svaku kuglicu napunite sirom i lagano uobličite dlanovima. Pripazite da punjenje ne viri jer će tokom pečenja iscuriti i zalepiti se. Kuglice složite u oblik jelke. Na dno pleha prekrivenog pek papirom prvo posložite pet kuglica jednu uz drugu. U svaki sledeći red stavite kuglicu testa manje. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još 20 minuta. Pre pečenja premažite žumancetom, posolite i po želji pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 25–30 minuta. Kad vaša jelka poprimi zlatnosmeđu boju, izvadite ga i pričekajte 10-ak minuta pre posluživanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr