Vašu jelku od testa ukrasite po želji. Ako nemate inspiraciju pogledajte na društvenim mrežama kako su drugi ljudi ukrašavali.
Sastojci:
400 g glatkog brašna
100 ml ulja
300 ml mleka
1 suvi kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1-2 žumanca
150 g sira (poput gaude)
100 g kulena
Priprema:
Brašno sipajte u veću posudu, napravite malo udubljenje u sredini i tu sipajte kvasac. Dodajte kašiku šećera, so i ulje, a potom lagano dodajte mleko. Umesite glatko testo, pokrijte krpom i pustite da odstoji sat vremena. Kad se testo digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 15 jednakih kuglica. Svaku kuglicu napunite sirom i lagano uobličite dlanovima. Pripazite da punjenje ne viri jer će tokom pečenja iscuriti i zalepiti se. Kuglice složite u oblik jelke. Na dno pleha prekrivenog pek papirom prvo posložite pet kuglica jednu uz drugu. U svaki sledeći red stavite kuglicu testa manje. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još 20 minuta. Pre pečenja premažite žumancetom, posolite i po želji pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 25–30 minuta. Kad vaša jelka poprimi zlatnosmeđu boju, izvadite ga i pričekajte 10-ak minuta pre posluživanja.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu