Pogača za Badnje veče ili Badnjača mesi se posna. Prema narodnim običajima na trpezi se za Badnji dan obično nalazi jedna velika tacna na kojoj su suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem.

Sastojci:

  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 10g suvog kvasca
  • 1 ravna kašika soli
  • 50 ml + 2 kašike ulja
  • 700 g brašna

Priprema:

U toploj vodi razmutiti kvasac, šećer i malo brašna. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.

Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi. Pred kraj mešenja preliti sa 2 kašike ulja i premesiti. Neće biti lepljivo a biće fino mekano.

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 60 minuta na toplom mestu.

Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom zatvoriti , okrenuti, pa istiskati lagano da se raširi, da bude kao tanka lepinja.

Staviti u pleh veličine 30 cm. Ostaviti 20 minuta da odstoji. Posle 20 minuta premazati uljem. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, ostaviti pogaču da odstoji dok se rerna ne zagreje.

Zatim staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 30 minuta peći, zavisno od rerne.

Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu ili blago pouljiti i ostaviti do služenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domacirecepti