Nakon ovog recepta nećete kupovati hleb već ćete ga praviti kod kuće.

Za testo

  • mleko - 250 ml
  • brašno - 300 g
  • svež kvasac - 20 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 1 kašika

Za premazivanje:

  • maslac - 1 kašika
  • žumanca - 1 komad

Priprema:

Kvasac izmrviti i staviti u dublju posudu. Dodati šećer, mlako mleko, uje, so, brašno i zamesiti testo. U testo, na sredinu, staviti 1 kašiku maslaca, lepo premesiti i staviti u posudu. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da naraste.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela. Svaki deo premesiti formirajući loptice. Prekriti ih providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoje 5 minuta.

Uzeti jednu lopticu, razviti oklagijom u oblik pravougaonika i premazati otopljenim maslacem. Preklopiti prvo levu stranu, zatim desnu, potom gornju i na kranju preklopiti donju stranu testa. Tako uraditi i sa preostale 2 loptice.

Prekriti ih providnom prijanjajućom foljjim i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Zatim ih opet razviti oklagijom, urolati i dobro zatvoriti krajeve.

Sve tri rolnice staviti u pleh obložen pek-papirom, prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Premazati ih otopljenim maslacem i oštrim nožem izreckati na nekoliko mesta.

Ostaviti da odstoje 20 minuta.

Za to vreme uključiti rernu i zagrejati na 250 stepeni.

Žumance razmutiti viljuškom i premazati pecivo.

Peći na 180 stepeni 20 minuta, a zatim još 10 minuta na 200 stepeni.

Gotovo pecivo izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinhskom krpom i ostaviti da se prohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs