Nekada bez proje nije mogao da se zamisli domaćinski doručak u Srbiji. Ovaj recept sa čvarcima, pravi je specijalitet za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Idealna je dok je vruća, ali isto tako je lepa i kada se ohladi, a biće mekana i sveža i sutradan. 

Lako se pravi, a savršeno se slaže uz šolju domaćeg jogurta ili kiselog mleka. 

Sastojci:

  • 400 g kukuruznog brašna
  • 130 g sira
  • 100 g čvaraka
  • 3 jajeta
  • 200 ml vode
  • 2 kašike masti
  • 70 g kajmaka
  • prstohvat soli

Priprema:

U dublju činiju stavite kukuruzno brašno, dodajte izmrvljen sir, kajmak, cela jaja i malo soli. Zamesite, pa postepeno dodajte vodu da dobijete mekše, malo ređe testo. Čvarke sameljite u secku, pa ih dodajte u testo. Sipajte u pleh za pečenje, koji ste premazali sa svinjskom mašću i ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnožutu koricu. Kada je proja pečena ostavite da se ohladi, pa je secite na parčice i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE