Miris koji se širi kućom kada se peče pogača, podseća na bakinu kuhinju i neka lepša vremena, jer nas je kod nje uvek čekala vruća na stolu. Mnoge domaćice danas izbegavaju da je prave, jer misle da je mešenje testa komplikovano, ali postoje i jednostavni recepti, kao što je ovaj. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sastojke, kratko umesite i onda ispečete. U pogaču se dodaje i feta sir koji joj poboljšava ukus, a ako želite da testo raste kao ludo potrebno je da dodate jedan trik sastojak, a to je sirće. Uživajte!
- Sastojci:
- 900 g brašna
- 1 kašika suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 2 jajeta
- 300 g feta sira
- 40 g putera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica soli
- Za premaz:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
Priprema:
U posudi pomešajte mleko, kiselu vodu, šećer i kvasa, pa dodajte jaja. Sve do dobro promešajte da se sjedini, a onda sipajte 300 g prosejnaog brašna. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 30 minuta. Zatim dodajte istopljeni puter, so i sirće i dobro promešajte. Na kraju umešajte i preostalo brašno, ali ga prethodno prosejte. Kratko promešajte da se sastojci sjedine, pa dodajte izmrvljenu fetu. Umesite, pa podelite testo na 2 dela, a onda svaki deo podelite na 9 loptica. Poređajte u činiju koju ste obložili pek papirom i pokrijte krpom. Ostavite pola sata, a za to vreme umutite jaje sa mlekom. Premažite pogaču i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Gotovu pogaču premažite istopljenim puterom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem